Er is altijd discussie over het aantal erkende kattensoorten. Bijvoorbeeld: de luipaard wordt door de IUCN in Afrika als één soort gezien. Veldmedewerkers zijn het daar niet altijd mee eens, omdat zij stellen dat in dit geval, Afrika zo groot is dat het niet anders kan dat dieren zich anders ontwikkeld hebben en dat er dus meerdere soorten zijn.
IUCN
Erkenenning van een kattensoort door IUCN kan heel belangrijk zijn. Om bescherming wettelijk vast te kunnen leggen en dat ook te kunnen onderbouwen, willen veel landen ‘bewijs van bestaan’ zien. Dus als niet aangetoond kan worden dat een bepaalde katachtige een aparte soort of ondersoort is, dan ‘hoort deze gewoon bij de rest’ en wordt de bedreiging van zo’n populatie vaak niet erkend en wettelijke maatregelen blijven uit.
Eens in de 5 jaar komen de katten-experts van IUCN bij elkaar om te bekijken of er veranderingen moeten worden aangebracht in de huidige classificatie. Recent is dat weer gebeurd met als resultaat een aantal belangrijke aanpassingen. Zo werden er tot voor kort 36 soorten katten erkend, dat aantal is nu uitgebreid naar 41.
41 erkende soorten katachtigen
Afrikaanse goudkat, Afrikaanse wilde kat, Aziatische goudkat, Bengaalse kat, Bergkat, Borneokat, Canadese lynx, Caracal, Cheeta (jachtluipaard), Euraziatische lynx, Europese wilde kat, Geoffroy’s kat, Gobikat (Chinese bergkat), Huiskat, Jaguar, Jaguardundi, Leeuw, Luipaard (panter), Manoel (Pallas’ kat), Margay, Marmerkat, Moeraskat, Nachtkat (kodkod), Nevelpanter, Noordelijke oncilla, Ocelot, Pampakat, Platkopkat, Poema, Rode Lynx, Roestkat, Serval, Sneeuwpanter, Spaanse (Iberische) lynx, Sundalandkat, Sundalandpanter, Tijger, Vissende kat, Zandkat, Zuidelijke oncilla en Zwartvoetkat.
Enkele belangrijke wijzigingen
- De Oncilla is nu verdeeld in twee soorten: de Noordelijke en Zuidelijke;
- De Bengaalse kat is nu ook in twee soorten verdeeld; die van het vaste land (Bengaalse kat) en die van de eilanden (Sundalandkat);
- Er worden nu 3 soorten wilde katten erkend in plaats van 1; de Europese en de Afrikaanse wilde kat en de Gobikat;
- De huiskat is van ondersoort van de wilde kat naar een eigen soort gegaan;
- Enkele wetenschappelijke namen zijn gewijzigd. De serval bijvoorbeeld werd eerst benoemd als ‘Caracal serval’ en is nu weer terug naar ‘Leptailurus serval’.
Zoals gezegd, wat IUCN stelt is niet altijd even logisch, nieuwe ontdekkingen blijven er altijd. Toch volgt ook SPOTS hun classificatie op, omdat zij wereldwijd gezien worden als DE organisatie op dit gebied. Voor een overzicht van de aanpassingen,verwijzen wij naar onderstaand document (de belangrijkste wijzigingen zijn in geel gemarkeerd).