Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te zien dat het niet goed gaat met de wereld.
Als organisatie die zich inzet voor de in het wild levende katachtigen vestigt SPOTS regelmatig de aandacht op de bedreigingen voor het voortbestaan van leeuw, cheeta, luipaard, tijger en de andere katachtigen.
Helaas gelden de bedreigingen voor een groot deel van de dierenwereld. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt nu dat de situatie bijzonder ernstig is en dat een grote massa-uitsterving van met name zoogdieren aanstaande is. En dat terwijl al veel diersoorten zijn uitgestorven.
De door SPOTS regelmatig genoemde bedreigingen voor de katachtigen, gaan op voor het gehele wildlife.
Voor het onderzoek is de leeuw als symbool genoemd, aangezien deze ooit wijd verspreid over de wereld voorkwam, maar inmiddels op het grootste deel van aarde is uitgestorven. Het staat buiten kijf dat de mens hier een grote rol speelt. Daarbij moet je denken aan de al aanwezige overbevolking en het maar door blijven groeien van de wereldbevolking en de overconsumptie. Dit bedreigt niet alleen dieren, maar ook de mens in het voortbestaan. Het negeren van de klimaatverandering is een grote bedreiging voor het behoud van de aarde.
Uit de studie, gepubliceerd door Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), blijkt dat de biodiversiteit enorme blijvende schade oploopt, waardoor elk leven – zowel van mens als dier – ernstig wordt bedreigd. De ecologische, economische en sociale gevolgen zullen niet te overzien zijn en zijn onomkeerbaar.
De tijd dringt en we moeten samen in actie komen om de massa-extinctie te lijf te gaan. Alleen kunnen we de wereld niet redden, maar als mens kunnen wel een stukje verantwoordelijkheid nemen voor het eigen handelen en zo een bijdrage leveren aan de pogingen het tij te keren. Als het tenminste nog niet te laat is.
Lees meer:
Artikel The Guardian: Earth’s sixth mass extinction event under way, scientists warn
publicatie PNAS: Biological annihilation via the ongoing sixth mass extinction signaled by vertebrate population losses and declines
foto: © AFP