Veldonderzoekers hebben in het Amazonegebied onderzoek gedaan naar de ocelot (Leopardus pardalis). Het onderzoek heeft zich toegespitst op de regio Madre de Dios in het zuid-oosten van Peru, grenzend aan Brazilië en Bolivia.
Aan de hand van de unieke tekening van de vacht van de ocelot, bestaande uit strepen, rozetten en stippen, is met behulp van cameratraps nauwkeurig geregistreerd waar en wanneer de ocelotten werden waargenomen. De conclusie uit het onderzoek is dat er sprake is van een populatiedichtheid van circa 70 ocelotten per 100 km². Dat betekent dat de op 2 na grootste populatie van Peru is ontdekt. De grotere groepen bestaan uit circa 80 ocelotten (Barro Colorado Island, Panama) resp. 100 ocelotten (Manu NP, Peru) per 100 km².
Uit de waarnemingen blijkt bovendien dat de ocelot regelmatig gebruik maakt van door de mens gebaande paden.
Hoewel volgens de IUCN Red List de ocelot officieel niet bedreigd is, kent deze katachtige dezelfde problemen als de andere katachtigen. Naast stroperij, gebruik als huisdier en human/wildlife conflict vormt de ontbossing een bedreiging voor het voortbestaan.
Wilt u meer weten over deze katachtige, ga dan naar onze speciale pagina over de ocelot.
Bron: www.earthtouchnews.com