In Zuid-Amerika ligt de Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld. Hier leeft de jaguar (Panthera onca), een grote katachtige die qua aard en uiterlijk lijkt op de Afrikaanse luipaard.
De jaguar wordt – evenals vrijwel alle andere katachtigen – bedreigd door stroperij (voor vacht, tanden en andere lichaamsdelen), steeds kleiner wordend leefgebied, human/wildlife conflict en (illegale) jacht.
De IUCN heeft aan de jaguar heeft de status Near Threatened (bijna bedreigd) toegekend en er mag niet op gejaagd worden.
In de Pantanal wordt – vooral in het noorden – aan kleinschalige goudwinning gedaan, waarbij het goud door het gebruik van het zeer giftige kwik wordt gescheiden van andere gesteenten. Het kwik komt vervolgens als afvalproduct in het water en is bijzonder schadelijk voor mens en dier.
Door het onderzoeken van 12 jaguars in het noorden en zuiden van de Pantanal is ontdekt dat jaguars die in het noorden leven een extreem hoge concentratie van kwik in de vacht hebben, wel 20 x hoger dan bij jaguars in het zuiden, waar veel minder goudwinning plaatsvindt.
Jaguars zijn geen kieskeurige eters en eten vissen/dieren uit het water en dit verklaart vrijwel zeker de aanwezigheid van kwik.
Kwik is schadelijk voor de gezondheid en kan een bedreiging vormen voor het voortbestaan de jaguar. Op dit moment is er nog geen duidelijk beeld van de gevolgen en verder onderzoek is nodig. De huidige bevindingen vormen hiervoor de basis.
Bronnen:
Artikel Earththouchnews
Onderzoeksrapport
Op dit moment is onze pagina over de jaguar door werkzaamheden helaas niet beschikbaar.