De tijger kent verschillende ondersoorten. Een daarvan is de Javaanse tijger. Deze ondersoort kwam in grote getale voor op Java, maar door voornamelijk jacht nam in de loop de tijd het aantal af en uiteindelijk werd in 1976 voor het laatst melding gemaakt van een Javaanse tijger. Dat leidde er toe dat het IUCN in 2003 deze katachtige officieel uitgestorven verklaarde.
Natuurbeschermers wilden het niet geloven en er is jaren lang geprobeerd ze via cameratraps te “vangen” om zo te kunnen bewijzen dat ze nog steeds voorkomen.
In augustus 2017 heeft een ranger – na meer dan 40 jaar – in het oorspronkelijke leefgebied een grote kat gefotografeerd, waarvan wordt gesteld dat het een Javaanse tijger moet zijn. Hoewel deskundigen van mening zijn dat het meer waarschijnlijk is dat het om een Javaans luipaard gaat (door de IUCN “kritisch bedreigd” verklaard), wordt er een expeditie georganiseerd om na te gaan of de Javaanse tijger toch niet is uitgestorven.
Mocht de Javaanse tijger nog “bestaan”, wat zijn dan zijn vooruitzichten? Hoeveel volwassen exemplaren leven er nog, wat zijn de mogelijkheden om voort te planten? En zo zijn er nog veel onduidelijkheden voordat met zekerheid gezegd kan worden dat de Javaanse tijger nog niet is uitgestorven.
Informatiebronnen:
Artikel Smithsonian Magazine, 18 september 2017
IUCN-verklaring m.b.t. uitsterven Javaanse tijger
Foto: Javaanse tijger, gefotografeerd in 1938 (Wikepedia)