Spanje
Begin van deze eeuw telde Spanje nog slechts 94 in het wild levende Iberische lynxen (ook bekend als Spaanse lynx). Dat aantal is inmiddels gestegen tot 547. Gesproken kan worden van een succesvolle herintroductie van deze katachtige. Als deze ontwikkeling doorzet zal de IUCN waarschijnlijk in 2025 de status van de Iberische lynx op de Red List van “in gevaar” kunnen terugbrengen naar “kwetsbaar”.
Het succes is te danken aan een zorgvuldig uitgevoerd natuurbeschermingsprogramma door Iberlince. Mede dankzij de grote subsidie vanuit het EU-Life-programma was herintroductie mogelijk, maar ook het creëren van nieuwe populaties. Herintroductie vond plaats in gebieden, waar voldoende prooi aanwezig is. Konijnen vormen de belangrijkste voedselbron voor de lynxen.
Begin maart 2018, werden twee vrouwtjes uitgezet, afkomstig uit een fokprogramma in Portugal en het is de bedoeling dat zij gaan bijdragen aan het versterken van de genendiversiteit. Door het geringe aantal lynxen aan het begin van de eeuw was de genendiversiteit ernstig onder druk komen te staan. Beide vrouwtjes worden gevolgd via GPS; in totaal wordt ongeveer 20% van de in het wild levende Iberische lynxen via GPS gevolgd.
Een volgend project is inmiddels in voorbereiding en heeft als hoofddoel verbindingen te leggen tussen de verschillende gebieden met lynx-populaties.
foto: vrijlating in aanwezigheid van onderzoekers (fotograaf: Paco Puentes)
Portugal
Eveneens is begin maart een start gemaakt met herintroductie van de Iberische lynx in Serpa, een gebied aan de Spaans-Portugese grens. Hier is een paartje uitgezet; beide dieren zijn ook voorzien van GPS, zodat zij door wetenschappers kunnen worden gevolgd.
Bronnen:
El Païs
EuroNews (incl. filmbeelden van de vrijlating)
Informatie over de Spaanse of Iberische lynx
Spreekbeurtmateriaal over de Spaanse of Iberische lynx en andere katachtigen