In het laatste gebied in India waar de Aziatische leeuw leeft – het Gir-reservaat in Gujarat (een deelstaat in het westen van India) – bestond de populatie zo’n 55 jaar geleden uit 180 dieren.
Begin maart 2018 heeft de regering van India bekend gemaakt dat dankzij een groot natuurbeschermingsprogramma het aantal Aziatische leeuwen in India is gestegen naar 600 (onofficiële telling). Dit succes is mede te danken aan de betrokkenheid van/samenwerking met de locale bevolking.
Momenteel groeit de populatie met circa 2% per jaar en bij de eerstvolgende officiële telling in 2020 zal het aantal met zekerheid kunnen worden bepaald.
De groei van het aantal leeuwen in een beperkt gebied is voor natuurbeschermers wel een belangrijk aandachtspunt, want conflict tussen mens en dier moet voorkomen worden, maar ook de aanwezigheid van voldoende prooidieren is belangrijk.
De Aziatisch leeuw verschilt enigszins van zijn Afrikaanse soortgenoot. Hij heeft buikmanen, een langere staartkwast en een dikkere vacht. Begin van deze eeuw is in India getracht beide soorten te laten paren, maar dit leidde tot nakomelingen met ernstige afwijkingen. Uiteraard is het paren tussen beide typen onmiddellijk gestaakt. Alle nakomelingen zijn inmiddels overleden, waarvan 58 binnen 4 jaar na geboorte.
Bronnen:
The Hindu, The roar is back!
Animals.mom: What is the Difference between AFrican en Asian lions
Foto: Thinkstock