In 2016 heeft CITES afspraken gemaakt om de handel in cheeta’s te stoppen. Helaas is er weinig veranderd voor deze katachtige die balanceert tussen de classificatie kwetsbaar en bedreigd op de Red List of endangered animals.
Er is op social media nog steeds een levendige handel – vooral in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) – in cheeta’s; in de afgelopen 2 jaar zijn alleen al via Instagram 34 cheeta’s aangeboden. De cheeta’s zijn zo populair, omdat ze (als enige wilde kat) “tam” gemaakt kunnen worden. Ze zijn vooral in de VAE gezien als een statussymbool. Er circuleren in de VAE foto’s/filmpjes die laten zien hoe leuk het is om een cheeta als huisdier te hebben.
Met bewustwordingscampagnes proberen natuurbeschermingsorganisaties de bevolking wakker te schudden en te overtuigen dat het houden van cheeta’s/wilde dieren als huisdier niet juist is. Maar vooral het creëren van bewustwording van de impact op het voortbestaan van de dieren in het wild. Een hoog percentage van de dieren komt namelijk via stroperij en het illegale circuit naar de VAE, waardoor de hoeveelheid in het wild levende cheeta’s enorm onder druk komt te staan.
Hoewel Instagram en Facebook acties ondernemen tegen handel in dieren via hun kanalen, worden de handelaren steeds creatiever en wordt het steeds moeilijker om ze vinden. Aangenomen wordt dat alleen al in Saoedi-Arabië meer dan 200 cheeta’s via diverse social media-kanalen worden aangeboden.
Ook Google voert ten aanzien van dergelijke advertentie een streng beleid en neemt bij waarneming van een overtreding onmiddellijk maatregelen.
Om de illegale handel te stoppen is het stil leggen van de smokkelroutes tussen Oost-Afrika en het Midden-Oosten noodzakelijk.
Bron: The National