Het aantal in het wild levende amoerpanters (ook bekend als amoerluipaard) is beangstigend laag. Schattingen gaan uit van zo’n 100 dieren. Om hier iets aan te doen is een bijzonder project gestart. In Schotland, op initiatief van Royal Zoological Society of Scotland en in samenwerking met andere dierenparken, leven in een speciaal aangelegd gebied amoerpanters, afgezonderd van de bewoonde wereld en minimaal menselijk contact. Hier is een fokprogramma gestart met het doel ze later in het wild uit te zetten. De in het park geboren welpen zullen, zo is de bedoeling, uiteindelijk worden uitgezet in het Russische verre oosten.
Er wordt inmiddels vanuit gegaan dat op basis van waargenomen welpgeluiden dat er een welp is geboren uit de twee bij elkaar gebrachte (dierentuin)amoerpanters. Via gevoelige bewegingsapparatuur wordt gevolgd hoe de dieren zich ontwikkelen. Het geslacht van de welp is nog niet bekend.
Als over enkele jaren blijkt dat de welp (of welpen) uitgezet kan/kunnen worden in het wild om daar een normaal leven te kunnen leiden, dan kan dit gezien worden als een goede stap voorwaarts voor bescherming van bedreigde dieren. In dit geval de grote katten.
Bron: www.independent.co.uk
foto: Freddo, het mannetje uit het fokprogramma (RZSS/Siân Addison)
Voetnoot
SPOTS wil er op wijzen dat onder het mom van fokprogramma’s om bedreigde wilde dieren uit te zetten vaak geheel andere belangen schuilgaan, die niets met bescherming van bedreigde dieren te maken hebben. Een voorbeeld is Zuid-Afrika waar vooral leeuwen worden gefokt die – hoe bedreigd ook – absoluut niet bestemd zijn om uit te worden gezet. In de aanloop naar hun “vrijlating” vindt nagenoeg altijd interactie met mensen plaats, wat uitzetting in het wild absoluut onmogelijk maakt. Lees hierover meer op de speciale SPOTS-website: www.knuffelfarms.nl