Vee rovende leeuwen worden vaak, zo niet te vaak, gedood. Zo ook in Kenia. Eind vorig jaar werd de Kenya Wildlife Service voor de keuze geplaatst: leeuwen verplaatsen of de Masai lossen het probleem op. Twee leeuwen zijn overgebracht naar Tsavo West, maar door de snelle verhuizing zonder gewenningsperiode hebben deze twee het mogelijk niet overleefd. In dat geval zou doden waarschijnlijk humaner zijn geweest, hoe vreemd dit misschien ook klinkt. De achtergebleven leeuwen tenslotte zijn met vergiftigd vlees gedood.
Het gebruik van gif, en vooral pesticiden omdat die goedkoop zijn, wordt in toenemende mate gebruikt in het groeiende human/wildlife conflict.
Kijkend naar Kenia komen beschermde gebieden, zoals de belangrijke reservaten als bijv. Masai Mara, Amboseli, en Tsavo West en Oost, steeds meer knel te zitten. Denk aan infrastructuur, industrieën en sterk groeiende steden. Hierdoor wordt de migratie van de dieren geblokkeerd en raken zij steeds meer ingesloten. De gevolgen zullen catastrofaal zijn voor dieren die moeten migreren om te kunnen overleven.
In Kenia leven nog circa 2.000 leeuwen, terwijl dat zo’n 50 jaar geleden nog 20.000 waren. De vrees bestaat dat dit aantal nog verder daalt. Bij de daling speelt vergiftiging een belangrijke rol.
Met de komst van de goedkope synthetische gifstoffen (pesticiden) steeg het aantal vergiftigen, vooral die van roofdieren. Geprobeerd is de pesticide te verbieden, maar al snel komt er dan een vervangend product en het probleem van vergiftigde leeuwen en andere dieren blijft bestaan. Maar ook het eten van een dode, vergiftigde leeuw, is een ernstige bedreiging voor bijv. hyena’s en aaseters.
Lees hier het hele artikel van National Geographic.
foto: een met pesticide gedode leeuw