Braken leeuwen en tijgers ook haarballen?
Iedere katteneigenaar kent ze wel: die vieze natte “cadeautjes” van de huiskat, oftewel de haarbal. En dan rijst de vraag: hebben wilde katten ook last van haarballen? Bij in het wild levende katachtigen, zoals leeuwen en tijgers, – die veelvuldig worden geobserveerd – is het opgeven van een haarbal tot op heden nog niet waargenomen.
De huiskat gebruikt de tongharen voornamelijk om de vacht te poetsen en krijgt veel haren binnen. Deze verteren niet en worden als haarbal uitgebraakt. De wilde katten lijken minder ijdel en gebruiken de tongharen hoofdzakelijk om vlees van botten te schrapen, zodat zij dit kunnen opeten. Ze likken zichzelf minder en krijgen dus ook minder haren binnen. Dit lijkt op zich een logische verklaring.
Er zou ook een relatie kunnen liggen tussen voeding en haarballen. Opvallend is dat kleinere in gevangenschap levende katachtigen als bijv. een ocelot wel haarballen ophoesten; zij hebben vaak een dieet dat op het voer van de huiskat lijkt. De grote in gevangenschap levende katten (bijv. luipaarden, cheeta’s) krijgen voornamelijk vlees en hebben geen last van haarballen.
Hoewel het geluid van een leeuw soms lijkt op het ophoesten van een haarbal, is het hun manier van contact zoeken. Je zult Koning Leeuw nooit betrappen op het braken van een haarbal.
Bron: National Geographic
Foto: Sergio Pitamitz, Robert Harding Picture Library, National Geographic Creative