De prachtige sneeuwluipaard, die leeft in onherbergzame gebieden en zich zelden laat zien, is een van de meest bedreigde katachtigen/dieren. Ongeveer 60% van het leefgebied ligt in China en het is de Chinese natuurbeschermers er alles aan gelegen om deze mysterieuze grote kat te beschermen en te behoeden voor uitsterven. Om inzicht te krijgen in de populatie worden tientallen onderzoeken uitgevoerd en verwacht wordt dat in 2023 minstens 20% van het totale leefgebied in beeld is gebracht. Dit alles met als doel voor China om zich maximaal in te zetten voor de bescherming van de sneeuwluipaard.
Dit staat echter in een bijzonder schril contrast met de berichtgeving vanuit China van de afgelopen dagen dat de Overheid heeft besloten het verbod op te heffen om tijgerbotten en hoorns van neushoorns te gebruiken in “medicijnen”. Voorwaarde voor het gebruiken van botten en neushoorns is wel dat deze van “landbouwdieren” komen. Dit is echter niet te controleren, want niemand kan aan een bot of een stuk neushoorn zien of het van een gefokt dier komt.
Het verbod werd in 1993 ingevoerd en betekende een verbod op verkoop/handel in delen van deze dieren. Dit heeft geleid tot illegale handel en het is sinds de invoer van het verbod niet beter geworden voor de beide diersoorten. Sterker nog, de afgrond (lees= het moment van uitsterven) komt steeds dichterbij.
Opheffen van het verbod zal zeer waarschijnlijk de illegale stroperij en handel doen toenemen. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor de leeuw. Van deze majestueuze katachtige worden ook al talloze exemplaren om de botten gedood en geëxporteerd, vanuit met name Zuid-Afrika, naar Zuid-Oost Azië om het tekort aan tijgerbotten aan te vullen.
Op grond waarvan kan een land bepalen welk dier wel recht heeft op voortbestaan en welk niet?
Bron m.b.t. sneeuwluipaard: The Nation
Enkele bronnen over de verbodsopheffing: Motherboard en de Volkskrant