Soms krijgt een dier een naam en wordt het een symbool en blijft in ons geheugen gegrift.
Zo ook met onderstaande 3 katachtigen die dit jaar zijn overleden.
Leeuwin Spots (genoemd naar de Stichting)
Door een besluit van de overheid van Namibië om een deel van een pride (groep) leeuwen te verplaatsen naar een ander gebied, raakte de groep qua verhoudingen/rangorde verstoord. Leeuwin Spots ging met een groep halfvolwassen welpen terug, raakte in gevecht en aangezien zij de enige volwassen leeuw was in haar groep, heeft zij het gevecht verloren. Omdat de welpen te jong waren, zijn zij waarschijnlijk ook (ge)dood. Ze zijn niet meer gezien.
Jabula
Deze dit jaar geslachte leeuw staat in onze ogen symbool voor de leeuwen die worden gefokt voor knuffelfarms, wandelen met leeuwen e.d. Na een kort leven waarin hij bijna letterlijk van hand tot hand ging bij toeristen, is zijn korte leven dit jaar geëindigd in een slachthuis en zijn zijn lichaamsdelen verkocht aan Aziaten.
Inara
Twee jaar geleden werd Inara gered en door het team van N/a’an kusê voorbereid op terugkeer in de natuur. Afgelopen voorjaar is Inara teruggeplaatst in het wild. Haar was echter geen veilig leven gegund. Bij een zoektocht naar voedsel vond zij vee van een boer en heeft het vervolgens met de dood moeten bekopen.
Leeuwin Spots en luipaard Inara laten zien hoe kwetsbaar en moeizaam de relatie is tussen mens en dier. Het human/wildlife-conflict is bijzonder moeilijk op te lossen. De dieren krijgen per slot van rekening steeds minder leefruimte.
Het verhaal van Jabula versterkt de behoefte van SPOTS om nog meer te doen aan bewustwording bij toeristen om vooral de knuffelindustrie links te laten liggen. Meer hierover op onze site over knuffelfarms.
Met Spots, Jabula en Inara willen wij ook denken aan al die katachtigen die door human/wildlife-conflict, stroperij, illegale handel, export van lichaamsdelen naar Azië onnodig aan hun eind zijn gekomen.