Wetenschappers buigen zich al tientallen jaren over de vraag of bijv. een leeuw kan spinnen als onze huiskat. Onderzoek wordt gedaan naar de rol van het tongbeen dat zich in de keel bevindt tussen strottenhoofd en tong.
Bij kleine katten (o.a. huiskat, lynx, cheeta en poema) is het tongbeen volledig verbeend en geeft bij trilling van het strottenhoofd een resonantie. Wij noemen dat spinnen. Bij de grote katten (bijv. leeuw, tijger, luipaard) is het tongbeen gedeeltelijk versteend en flexibel, waardoor het geluid bij trilling van het strottenhoofd verandert. Zij kunnen hierdoor, vooral de leeuw, indrukwekkende brulgeluiden produceren.
Dieren, dus ook de katachtigen, worden op basis van waarnemingen/studies geclassificeerd. Als de katachtigen op basis van het wel of niet kunnen spinnen zouden worden geclassificeerd, zou bijv. de cheeta niet meer tot de big cats behoren.
Wetenschappers zijn er tot op heden nog steeds niet uit wat er in de keel van een spinnende kat gebeurt. Het is moeilijk en zelfs gevaarlijk om dit te onderzoeken. Antwoord zal waarschijnlijk nog jaren op zich laten wachten. Tot die tijd zal de huidige classificatie blijven bestaan.
Bron: Sciencealert