Na het uitsterven van de Sundalandpanter en Javaanse tijger is de Javaanse Luipaard de laatste grote kat op het Indonesische eiland Java.
De Javaanse luipaard is naast de Amoer- en het Arabisch luipaard de enige ondersoort vermeld op de lijst van kritisch bedreigde diersoorten op de Rode Lijst van de IUCN. Hoeveel er nog leven is niet bekend, maar geschat wordt dat het minder dan 250 volwassen dieren zijn en ongeveer eenzelfde aantal jonge dieren.
Om te bepalen hoe en op welke wijze de Javaanse luipaard kan worden behouden heeft een groep onderzoekers o.l.v. Wibisono een rapport geschreven over de leefgebieden van de kritisch bedreigde Javaanse luipaard.
Om deze katachtige te behouden zijn de leefgebieden van de luipaard in kaart gebracht. Zoals uit de kaart (hieronder) blijkt zijn de leefgebieden versnipperd over het eiland. Aan de hand van opnamen is ook getracht de luipaarden te lokaliseren. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat geschikt habitat ook buiten de parken beschikbaar is, maar daar zijn ze veel kwetsbaarder. Gekeken wordt naar de mogelijkheden om de binnen en buiten de natuurreservaten levende luipaarden te beschermen tegen de oprukkende – bedreigende – mens.
Luipaarden kunnen zich goed aanpassen aan omstandigheden en leven is gebieden met mensen is voor hen geen probleem. Maar het vinden van prooi resulteert dan vaak in het doden van gedomesticeerde dieren als honden/vee. Dat leidt tot conflicten die ze veelal met de dood moeten bekopen.
Bovendien wordt – evenals vrijwel alle grote katachtigen op aarde – de Javaanse luipaard bedreigd door stroperij/jacht voor handel in lichaamsdelen voor “medicijnen” en sieraden.
Bron:
Rapport Wibisono
Mongabay
Foto Javaanse luipaard: gemaakt door Agung Kasumanto (FPMTJ / RAWAYAN / BKSDA Jawa Barat)
Foto Leefgebieden: afkomstig uit het rapport van Wibisono