Toerisme wordt gezien als belangrijk middel om wildlife te behouden. Door toerisme komen er inkomsten binnen die gebruikt kunnen worden voor de lokale bevolking. En zo krijgt wildlife ‘waarde’ wat leidt tot tolerantie bij de lokale bevolking. Essentieel, immers vaak zien mensen in bijvoorbeeld Afrika alleen de ‘overlast’ die wildlife kan geven. Toerisme lijkt dus het toverwoord maar is dat zo? Steeds vaker duiken filmpjes op waarbij dieren, zoals olifanten, agressief lijken te reageren op toeristen in hun buurt. Of filmpjes waarbij toeristen wildlife te dichtbij naderen met alle gevolgen van dien. Tot recent is er echter nooit onderzoek gedaan naar de eventueel negatieve impact die toerisme kan hebben op wildlife.
Een recent gepubliceerd onderzoek heeft geprobeerd te achterhalen of toerisme een negatieve invloed heeft op wildlife. Het onderzoek vond plaats in Madikwe (Zuid-Afrika) en men richtte zich op olifanten; een dier dat veel mensen willen zien tijdens hun safari. Madikwe is een belangrijk Reservaat voor olifanten; er leven er hier zo’n 1348. Madikwe hanteert een strikt beleid voor toeristen. Zo zijn eigen auto’s niet toegestaan en wordt er alleen gereden in eigen terreinwagens met ervaren gidsen. Ook is er een maximum aan auto’s die bij een groep olifanten mag staan.
Gedurende 15 maanden deden de onderzoekers onderzoek naar de mogelijke negatieve impact van toerisme op het gedrag van olifanten. Hun conclusie: toerisme heeft impact. Zo trekken olifanten weg op het moment dat er meerdere auto’s bij hen aanwezig zijn. En zijn ze ook naar elkaar toe agressiever op het moment dat er veel auto’s in hun omgeving zijn. Hoewel dit onderzoek gericht was op olifanten gaan de onderzoekers er vanuit dat ook andere dieren beïnvloedt worden door toerisme.
Aldus de onderzoekers is het daarom essentieel dat er duidelijke richtlijnen tot stand komen bijvoorbeeld een maximaal aantal auto’s bij (olifanten) sightings. De onderzoekers stellen ook dat het van enorm belang is dat toeristen zich bewust zijn van de mogelijke negatieve impact die zij kunnen hebben op dieren, zoals olifanten.
Lees het artikel over het onderzoek hier.