In een recent gepubliceerd onderzoek stellen onderzoekers dat de diversiteit van DNA bij leeuwen aanzienlijk is afgenomen. Zij kwamen tot deze conclusie nadat ze monsters hadden genomen bij leeuwen en deze vergeleken met DNA monsters van leeuwen die zo’n 100 jaar geleden leefden. De diversiteit zou met 15% zijn afgenomen. Aldus de onderzoekers is de afname verontrustend.
De aantallen leeuwen nemen sterk af. Dat is al ernstig genoeg maar nu blijkt dus dat ook hun genetische diversiteit afneemt. Dat is ernstig omdat dit de populaties vatbaarder maakt voor ziektes (waar veel leeuwen al aan leiden) alsook minder weerbaar maakt tegen factoren zoals klimaatverandering.
De afname van de diversiteit is aldus de onderzoekers te wijten aan diverse factoren zoals afname van leefgebied waardoor ‘eilandjes’ ontstaan en leeuwen elkaar niet meer kunnen bereiken. Dit leidt tot een gebrek aan genetische diversiteit. De afgelopen decennia is het leefgebied van leeuwen aanzienlijk afgenomen o.a. door een sterk groeiende bevolking. Ook ongecontroleerde trophee jacht draagt aldus de onderzoekers bij aan de afname bijvoorbeeld omdat er vaak gejaagd wordt op de sterkste mannetjes met het beste DNA materiaal.
Lees het hele artikel over het onderzoek hier.