Recent maakte Tanzania bekend dat een aanzienlijk gedeelte van Selous Game Reserve gaat verdwijnen. Het land moet vrijgemaakt worden voor een waterkrachtcentrale. Die is nodig om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van mensen in dat gebied. Maar hier moet dan wel een gebied van 150.000 hectares voor verdwijnen. Meer dan 2.6 miljoen bomen, zo is de schatting, zullen hiervoor gekapt worden. En dit gebied is dus niet langer beschikbaar voor wildlife. Selous is een belangrijke thuishaven voor bedreigde diersoorten zoals olifanten, luipaarden en wilde honden.
Het is een enorm dilemma welke steeds actueler wordt: niet alleen in Tanzania maar overal ter wereld zie je gebieden waar voorheen wildlife leefde, verdwijnen. Zo wacht men in Zuid-Afrika op het uiteindelijke besluit van autoriteiten of een gebied van 120 hectares van Greater Kruger (een belangrijk natuurgebied) verdwijnt ten behoeve van een citrus plantage. Deze is goed voor de plaatselijke economie maar als het er komt, heeft dit een belangrijke negatief gevolg voor wildlife in dit gebied. Het natuurgebied wordt dan namelijk onderbroken door de plantage met alle mogelijke mens/dier conflicten als gevolg.
Afname van leefgebied is de belangrijkste bedreiging voor wildlife en de vooruitzichten zijn niet gunstig. De bevolking gaat explosief groeien, zeker in Afrika zo is de verwachting. En al deze mensen hebben, logischerwijs, behoefte aan gebied om te leven en gebied om in hun levensonderhoud te voorzien. Een verdere afname van natuurgebied lijkt daarom voor de hand liggend.
Veel natuurbeschermers stellen dat verlies van leefgebied DE belangrijkste reden is voor de sterke afnames van wildlife. En vele van hen zien maar 1 mogelijke oplossing: komen tot scenario’s waarbij de lokale bevolking betrokken wordt in natuurbescherming. Zodat ze hier ook inkomsten uit krijgen waardoor het voor hen ook belangrijk wordt om gebieden te behouden voor wildlife.
Recent verscheen dit blog over dit onderwerp.
Afbeelding: afname van leeuwenaantallen welke vooral beïnvloedt wordt door de afname van leefgebied