Recent verscheen een artikel dat inging op de vraag; waarom gebruiken mensen in Vietnam hoorn van de neushoorn? Hoewel niet ‘ons’ diersoort, denken wij dat de antwoorden op deze gestelde vraag ook interessant kan zijn voor ‘onze’ dieren. Ook tijger- en leeuwenbotten worden veelvuldig gebruikt in traditionele Chinese medicijnen (TCM) zoals ook vele andere dieren.
Op de vraag waarom mensen in Vietnam zo’n belang hechten aan de hoorn, kwamen deze antwoorden naar voren:
- er is een diepgegrond geloof dat de hoorn tegen allerlei ziektes werkt zoals bijvoorbeeld kanker. Maar meest geliefde redenen waarom de hoorn gebruikt wordt: het zou helpen tegen katers.
- het is statusverhogend: het is een verboden product en vaak ook duur. Als jij het dus kunt aanbieden aan bijvoorbeeld zakenrelaties, laat dit jouw rijkdom zien en dat is goed voor jouw status. Maar ook wordt het als een groot teken van liefde gezien als jij medicijnen, gemaakt van de hoorn, kunt geven aan mensen die ernstig ziek zijn. Het toont aan dat jij er alles aan gedaan hebt om die persoon te helpen.
Wat weinig hoopgevend is, is dat de onderzoekers aangeven dat het de mensen (althans de ondervraagden) niet heel veel uitmaakte dat de neushoorn hierdoor naar de rand van uitsterven wordt gebracht. Het is een ’te ver van mijn bed show’. Ook weinig hoopgevend was het feit dat de ondervraagden zich niet ongerust maakten om gearresteerd te worden. Hoewel verboden om hoorn te kopen, stellen de ondervraagden dat de controle hierop verwaarloosbaar is. Zeer verontrustend is het feit dat meer geloof wordt gehecht aan de hoorn van wilde neushoorns. De onderzoekers concluderen hieruit dat zelfs als je de markt open zou gooien, dit wordt meer en meer als optie gezien, en hoorn dus zou legaliseren, dit de vraag niet doet stoppen. Er blijft onverminderd vraag naar de wilde neushoorn aldus de onderzoekers.
Veel voorlichtingscampagnes worden gevoerd om mensen in Azië op andere gedachten te brengen. Maar aldus de onderzoekers is de insteek hiervan vaak niet doeltreffend. Het wordt teveel gefocused op de neushoorn en het mogelijke uitsterven van dit dier door de vraag. Maar het blijkt dat dit niet echt een zorg is van de afnemers. Ook wordt vaak campagne gevoerd op het gegeven dat de hoorn uit keratine bestaat, hetzelfde als onze nagels. Maar het geloof in de heilzame werking is zo sterk dat dit soort boodschappen niet aankomt. De onderzoekers stellen dat een nieuwe vorm van campagne voeren nodig is.
Het hele artikel is hier te lezen.
Copyright foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL