Recent onderzoek uit de VS stelde dat lynxen in hun land ernstig te leiden hebben onder pesticiden, vooral rattengif. Nu komen uit Zuid-Afrika gelijke signalen. Hier hebben onderzoekers zich gericht op Kaapstad en het daarbij liggende Table Mountain National Park. Wildlife staat hier al onder druk bijvoorbeeld door afnemend leefgebied en diversiteit. Maar nu blijkt dat wildlife ook te leiden heeft van rattengif dat door inwoners van Kaapstad massaal gebruikt wordt.
Rattengif is langzaam werkend; het doel is dat ratten veel gif binnenkrijgen waardoor ze ernstig ziek worden en uiteindelijk overlijden. Een zieke rat is een gemakkelijke prooi voor roofdieren maar helaas is deze prooi ook vergif voor hen. Onderzoekers troffen in 81% van de gevallen rattengif aan in roofdieren waaronder caracals. In maar liefst 92% van de onderzochte caracals, werd gif in de lever aangetroffen. Vooral caracals die veelvuldig wijngaarden bezochten, hadden hoge concentraties in hun lever. Maar ook alarmerend was dat onderzoekers gif aantroffen bij kittens. Het lijkt erop dat de moeder ongewild haar eigen kittens vergiftigd middels haar moedermelk. En dat kan op den duur een hele populatie schaden.
De onderzoekers maken zich zorgen. De opvatting van hun collega’s uit de VS is dat door rattengif, de populatie lynxen steeds zwakker worden. Ze stellen dat rattengif tot 1 van de belangrijkste oorzaken van de sterke afnames van de aantallen lynxen moet worden gezien. Simpelweg omdat de algemene gezondheid systematisch wordt aangetast met als gevolg een zwakke populatie dieren. In Zuid-Afrika maakt men zich nu dezelfde zorgen, zeker in gebieden zoals Table Mountain National Park waar mens en dier nabij elkaar leven.
De onderzoekers geven aan dat het van essentieel belang is dat mensen zich bewust worden van deze problemen. Ze zouden minder snel moeten pakken naar rattengif.
Het hele onderzoek is hier te lezen.
Copyright foto: Frans Lanting