Het kan je niet ontgaan zijn. Afgelopen week vond de première plaats van de remake van Lion King. Hooggespannen verwachtingen van deze animatie film waarbij de beelden haast niet van echt te onderscheiden zijn. De avonturen van Simba en zijn snode oom Scar opnieuw tot leven gebracht. Maar aldus leeuwen deskundigen kunnen er wel wat kanttekeningen bij de film geplaatst worden.
Aldus leeuwen expert Graig Packer wordt de rol van Simba schromelijke overdreven. Want het zijn juist de vrouwtjes die vooral van belang zijn. Maar, wie weet de naam van de moeder van Simba in de Lion King nog……Het zijn echter de vrouwtjes die het territorium bepalen. Veelal zijn ze geboren in een gebied en zullen ze daar de rest van hun leven blijven. Als hun groep te groot is, zullen ze hun dochters helpen met de omlijning van nieuwe territoria. 99% van alle leden van de groep, zijn verwante vrouwtjes aldus Packer.
Volgens hem zijn mannetjes lang niet zo belangrijk als de Lion King suggereert. ‘Mannetjes komen en gaan. Ze worden vroeg of laat uit de groep gezet simpelweg omdat ze anders zouden paren met familieleden. Simba keert in de film terug naar zijn oorspronkelijke gebied. In het echt zou dat ondenkbaar zijn’ aldus Packer. Ook over de vijandigheid tussen Simba’s vader, Mufasa, en diens broer Scar, plaatst Packer kanttekeningen. ‘Het is voor een mannetje essentieel om levenslange partnerships met andere mannetjes aan te gaan. Als ze dat niet zouden hebben, zouden ze het zeer waarschijnlijk niet overleven. Mannetjes bevechten elkaar tot den dood om vrouwtjes en een territorium. Familiebanden met broers zijn dus essentieel. In het echt zouden Mufasa en Scar dus juist een enorme band met elkaar hebben en elkaar zeker niet doden of bevechten’ aldus Packer.
Meer over de discrepantie tussen de film en de realiteit lees je hier.
Foto: de vader van Simba, Mufasa, heeft geen donkere manen. Zijn ‘slechte’ broer Scar wel. Volgens leeuwendeskundig Graig Packer zou het juist Scar zijn die vrouwtjes aantrekt. Leeuwen met donkere manen worden door de vrouwtjes als ‘sterker’ en dus aantrekkelijker gezien.