Leeuwen zijn de enige katten die in groepen leven. Maar is dat altijd zo? Onderzoek maakt duidelijk dat leeuwen wel degelijk solitair kunnen leven, en hierin ook succesvol zijn, als de omstandigheden hen daartoe dwingen….In de regio van Samburu (Noord Kenia) heeft het leven in een groep geen zin. Er is bijvoorbeeld te weinig prooi om te delen. En daarom leven de leeuwen hier alleen. Iets dat vrij uitzonderlijk is in leeuwenland. De leeuwinnen hier zijn succesvol in de solitaire levenswijze; enkele leeuwinnen die gevolgd worden hebben al diverse malen succesvol welpjes voortgebracht.
Opmerkelijke aanpassingen
De leeuwen in dit gebied in Kenia, hebben ook nog eens te maken met een toenemende bevolking. Dat leidt elders vaak tot een mens/dier conflict (human/wildlife conflict, hwc). Maar onderzoek naar de leeuwen in Samburu (o.a. door enkele dieren van GPS collar te voorzien waardoor hun bewegingen inzichtelijk worden) laat zien dat de leeuwen hier heel goed door hebben waar mensen wonen en waar ze dus NIET moeten zijn. De leeuwen verlieten gebied met menselijke activiteit snel alsook wisten ze hoe ze snel van gevaarlijk naar veilig gebied moesten navigeren. Hier is dus aanzienlijk minder mens/dier conflict met ook als resultaat: minder dode leeuwen.
En er zijn meer interessante uitkomsten. Waar normaliter leeuwinnen hun kroost achterlaten bij hun vrouwelijke familieleden die als het ware een babysit vormen, nemen de leeuwinnen in dit gebied hun welpjes gewoon mee op de jacht. Met opmerkelijke gevolgen zoals dat 1 welpje van een gevolgde leeuwin al op 3 maanden oude leeftijd meehielp een antilope te overmeesteren.
Ook de mannetjes leven op een andere manier dan bijvoorbeeld in andere gebieden van Afrika. Daar draait alles in het leven van een mannetje om het veroveren van een groep en gebied. Dat wordt met hand en tand verdedigt zeker als het gaat om gebied dat vol zit met prooi. De mannetjes leeuwen in de regio van Samburu leven echter alleen en komen alleen bij de vrouwtjes om te paren. Daarna gaan ze weer hun eigen weg.
Hoop voor de toekomst
Het leven in een groep is vooral zinnig als de omstandigheden dat toelaten bijvoorbeeld er is genoeg leefgebied en er is genoeg prooi waardoor al die monden gevoed kunnen worden. Maar met een groeiende wereldbevolking worden leefgebieden kleiner. Dan is leven in een groep niet meer zo zinnig en kan het zelfs een handicap zijn. Veel kattensoorten hebben zich hierop al aangepast; de meeste katten leven alleen.
De leeuwen van Samburu laten zien dat ook zij zich kunnen aanpassen naar een solitaire levenswijze. En niet alleen dat: dat ze zich ook aanpassen aan menselijke activiteiten. Dus kunnen andere leeuwen dat ook en dat is hoopvol.
Lees het hele artikel hier.
Copyright foto leeuwin in Samburu: Julian Mason