Eind augustus werd de CITES top afgesloten. Tijdens deze top (17-28 augustus 2019) is praktisch elk land in de wereld aanwezig om met elkaar afspraken te maken over handel in o.a. bedreigde diersoorten. Hoewel er hier successen zijn behaald (zo werd besloten dat de giraffe gezien moet worden als bedreigd diersoort en beter beschermd moet worden), zijn er ook hele erge teleurstellingen. De grote verliezer van CITES lijkt toch wel de cheeta te zijn.
Onderzoek heeft aangetoond dat er jaarlijks zo’n 300 cheeta welpen uit het wild worden geroofd en vervolgens worden geëxporteerd naar vooral het Midden Oosten. De cheeta’s komen uit de Hoorn van Afrika (o.a. Somalië, Noordelijk Kenia) waar de populatie cheeta’s enorm klein is; een geschat aantal van enkele honderden dieren. Het merendeel van de gevangen welpen haalt de overtocht niet; zo’n 90% sterft. De welpen die het wel overleven, eindigen als ‘huisdier’. De vraag komt vanuit de hele wereld, zeer waarschijnlijk mede door de vele social media posts waarbij mensen in nauwe interactie te zien zijn met deze dieren. Het geeft het idee dat het om een leuk ‘huisdier’ gaat. De grootste vraag komt uit het Midden Oosten. Het plaatsen van foto’s en filmpjes op social media trekt enorm veel likes en volgelingen. Dus blijft de vraag naar cheeta’s onverminderd groot.
Tijdens de CITES top werden er door Yemen, Kenia en Ethiopië voorstellen gedaan om meer te doen aan deze illegale handel. Die zijn echter niet aangenomen door de bij CITES aangesloten landen (waaronder ook Nederland…..). Een en ander is gedelegeerd naar een nog op te richten Big Cat Task Force. En hoewel wij als SPOTS op zich blij zijn met zo’n Task Force, vallen daar alle grote katten onder. En de ervaring leert (helaas) dat de cheeta altijd minder prioriteit heeft als tijgers, jaguars en leeuwen. Wij vrezen dus dat de illegale handel onverminderd doorgaat met als zeer waarschijnlijk gevolg dat de cheeta’s uit de Hoorn van Afrika uitsterven. Waardoor de handel zich zeer waarschijnlijk gaat uitbreiden naar andere landen in Afrika. Er zijn nog maar zo’n 7100 cheeta’s wereldwijd en deze handel kan dus de druppel zijn voor deze diersoort die het water al aan de lippen heeft.
Foto: 1 van de 31 opgevangen welpen in Somaliland. Copyright: Patricia Tricorache