In India staat het hoogste gerechthof, the Supreme Court, voor een lastige uitspraak. Inzet: uitplaatsing van Afrikaanse cheeta’s in India. In India leefden ooit cheeta’s. De dieren waren, net als de populatie in Iran, van een andere subsoort dan hun Afrikaanse familieleden. De cheeta’s werden in India echter als uitgestorven betiteld in 1952. Redenen; afname leefgebied en omdat ze massaal uit het wild werden gehaald. Cheeta’s waren geliefde dieren aan het hof van India en daarom werden ze massaal uit het wild gehaald. Eenmaal uitgestorven in India zijn er sindsdien al meerdere initiatieven geweest om de cheeta weer terug te krijgen in India. In eerste instantie dacht men er aan om cheeta’s uit Iran te klonen, dit omdat het om dezelfde soort gaat als de cheeta’s die ooit in India leefden. Toen Iran geen medewerking gaf, ontstond een tweede plan. Cheeta’s uit Zuidelijk Afrika herintroduceren in India.
Ook dit plan kan op de nodige tegenstand rekenen. Allereerst door wetenschappers die stellen dat de Aziatische subsoort cheeta genetisch anders is. Die genetische verschillen zorgen er o.a. voor dat de cheeta in India in andere omstandigheden heeft leren te leven. Het gebied waar de Afrikaanse cheeta leeft, is heel anders dan van cheeta’s in Iran en ooit India. Maar het grootste bezwaar komt toch wel uit de hoek van natuurbeschermers in India zelf. Zij stellen dat het al alle hens aan dek is om de huidige dieren in India, voor uitsterven te behoeden. Zoals de Aziatische leeuw en tijger. Hier zijn, aldus hen, al genoeg problemen om aan te pakken. Zij vragen zich af of een herintroductie van een uitheems dier (de cheeta uit Afrika is immers een andere subsoort) wel prioriteit moet zijn in een land met al genoeg problemen met natuurbescherming. In 2013 besloot de Rechtbank hierin mee te gaan en werd een herintroductie afgewezen. De Regering van India heeft het echter niet opgegeven en heeft het nu voorgelegd bij het Supreme Court.
Nog steeds is er veel weerstand tegen het plan. Naast al genoemde redenen, stellen natuurbeschermers ook dat er geen leefruimte is voor deze cheeta’s. De cheeta uit Afrika is gewend aan grasland maar dat is er praktisch niet meer in India. Althans, geen gebied waar geen mensen leven. Dat betekent dat je grond moet vrijmaken hiervoor, wat weer ten koste gaat van mensen. Dat levert de cheeta niet veel krediet op, zo denken ze. Ook is er aldus deze groep tegenstanders, niet genoeg prooi aanwezig. Voorstanders stellen echter dat de cheeta dreigt uit te sterven; elk bijkomend nieuw leefgebied kan het verschil maken. Met de juiste aanpak, zo stellen zij, heeft dit plan zeker kans van slagen.
Het Supreme Court moet er nu een oordeel over vellen.
Het hele artikel lees je hier.
Foto: Kushki, een cheeta die wordt opgevangen in Iran. Deze cheeta behoort, net als de cheeta’s die ooit in India leefden, tot een andere subsoort (Aziatische cheeta) dan hun familieleden in Zuidelijk Afrika.