Zambia heeft naar schatting nog zo’n 1200 leeuwen binnen haar landsgrenzen. De populatie leeuwen is verdeeld in twee groepen; 1 groep leeft in the Greater Kafue Ecosystem in het Westen van het land en de andere populatie leeft in het Luangwa Valley Ecosystem in het Oosten van het land. Tussen deze gebieden ligt de grootste stad van het land, Lusaka, omringd door veel boerenland.
Lange tijd werd gedacht dat de twee groepen leeuwen elkaar niet konden bereiken en dus ook niet met elkaar zouden vermengen. Dat is niet goed voor de genenpoel die steeds kleiner kan worden door die versnippering. Tot onderzoekers erachter kwamen dat er toch een grote genetische diversiteit blijkt te bestaan in de groep leeuwen van Zambia. Ze gingen op verder onderzoek uit en wat blijkt; ondanks allerlei barrières, blijken leeuwen (de mannetjes) toch in staat van het ene naar het andere gebied te pendelen. Waarbij ze paren met de vrouwtjes en op die manier zorgen voor de broodnodige diversiteit in genen.
Dit onderzoek is belangrijk omdat ook Zambia een groot mens/dier conflict (human wildlife conflict) kent. Je zou dus denken dat leeuwen gebied met mensen daarin, vermijden. Of als ze er al komen, ze gezien worden door mensen. En dat blijkt hier dus niet het geval. Middels het onderzoek kunnen natuurbeschermers nu ook beter specifieke gebieden onderzoeken om te achterhalen welke routes het meeste in trek zijn bij de mannetjes. Dat is van belang omdat je zo die gebieden beter kunt gaan beschermen (bv middels corridors) om er zo voor te zorgen dat de leeuwen hun natuur kunnen blijven volgen. En zo zorgen voor de nodige genetische diversiteit.
Meer over het onderzoek lees je hier.
Foto: Paula White