De Belt & Road Initiative (BRI) is een stokpaardje van de President van China, Xi Jinpeng, en werd in 2013 gelanceerd. In het kort gezegd komt het erop neer dat China een groot infrastructuur netwerk wil opzetten in andere landen om zo hun land met de rest van de wereld te verbinden. En dit initiatief baart onderzoekers alsook natuurbeschermers grote zorgen. 1 zo’n organisatie is Alert (Alliance of Leading Environmental Researchers & Thinkers) die recent dit artikel publiceerde.
Chinese banken, onderdeel van het plan en vaak in handen van de Chinese overheid, financieren grote projecten zoals de aanleg van wegen, de bouw van luchthavens alsook de bouw van stuwdammen. Volgens de wereldbank is er zo door China al meer dan 600 biljoen geïnvesteerd. En in sommige opzichten wordt dit alles met veel achterdocht bezien. Zo verstrekt China leningen aan landen, vaak de arme landen, die ze vaak niet terug kan betalen. Dat leidt er toe dat de invloed van China in die landen enorm groeit. En soms leidt het ertoe dat nationale bedrijven zoals (lucht)havens en zelfs electriciteitscentrales in handen komen van China. Dat geeft ze natuurlijk een enorme macht en invloed in dat betreffende land.
Maar ook is er zorg over de natuur. Zo had China plannen om een mega dam te bouwen in Indonesië; die moest dan wel aangelegd worden in gebied waar de orang utan leeft. De bouw zou enorme consequenties hebben voor dit dier dat al met uitsterven wordt bedreigd stellen onderzoekers in het bovengenoemde artikel.
Mogelijke gevolgen voor bedreigde diersoorten
Veel organisaties, zoals ook SPOTS, zien een groot gevaar voor bedreigde diersoorten met de komst van het Belt&Road initiatief. Zoals boven al aangehaald, verleent China vaak grote leningen aan landen die dit niet terug kunnen betalen. Dat zorgt ervoor dat zij op andere manieren hun schulden moeten inlossen alsook wordt hierdoor de invloedsfeer van China in dat land groter. Zo betaalde Zimbabwe schulden terug door wilde dieren, veelal olifanten, uit het wild te onttrekken en ze naar China te exporteren. In landen waar de invloed van China door dit initiatief vergroot wordt, zie je direct ook een grotere illegale jacht ontstaan op dieren die gewild zijn in TCM (traditionele Chinese medicijnen). Zo worden in Zuid-Amerika op steeds grotere schaal jaguars bejaagd en hun lichaamsonderdelen verscheept naar China. Die geluiden horen we ook over leeuwen in Afrika, eveneens gewild in TCM. Het is allemaal illegaal maar wie gaat dit stoppen? Als je als land economisch overgeleverd bent aan China, is dat lastig.
Dit jaar besloot de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) TCM op te nemen in hun ICD; als SPOTS zijn we hiertegen in verweer gekomen. Dat leidde er toe dat Nederland tijdens deze vergadering, haar zorg uitsprak. Maar helaas waren wij het enige land dat dit deed…. Op dit moment is SPOTS bezig met een verdere lobby op dit onderwerp.
Foto: bouw van dam in Indonesië door Chinese investeerders, die een belangrijk leefgebied van de orangutan doorklieft