Deze week (donderdag 6 februari) vindt in de Tweede Kamer het algemeen overleg Medische preventie/Infectieziekten plaats. Met daarin veel aandacht voor het Coronavirus en de bestrijding daarvan in Nederland. Met het oog hierop hebben World Animal Protection en SPOTS een mail gestuurd naar alle woordvoerders van de politieke partijen in de Kamer. De brief is ondertekend door diverse andere organisaties in Nederland.
We doen een oproep bij de fracties om niet alleen te kijken naar de bestrijding van het virus nu maar zeker ook te kijken naar de oorzaak ervan: illegale wildlife handel en de verkoop ervan op markten zoals in Wuhan. Zolang de handel in en consumptie van wilde dieren niet stopt, hebben we blijvend te maken met het ontstaan van nieuwe virussen. Het is wachten op een wereldwijde pandemie, die tot nóg meer economische schade en doden zal lijden.
Illegale handel en consumptie van wilde dieren is daarbij ook nog eens een bedreiging voor de biodiversiteit. De handel brengt sommige diersoorten zelfs naar de rand van uitsterving. Daarnaast is er enorm dierenleed betrokken bij deze handel.
De Chinese Regering heeft naar aanleiding van het virus recent een tijdelijk verbod op handel en verkoop van wildlife opgelegd. Binnen het land gaan steeds meer geluiden op om dit om te zetten naar een permanent verbod. Geluiden die wij gaarne ondersteunen en waarvan we graag zien dat ook onze Kamerleden er aandacht voor hebben. Het is prima om nu bezig te zijn met de bestrijding van het virus maar lange termijn oplossingen zijn ook nodig. Anders is het gewoon wachten op een nieuwe uitbraak.
Update: op 6 februari is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarbij de Minister van Medische Zorg (die voor Nederland de vertegenwoordiger is in de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)) dit punt op de agenda van de WHO moet zetten. In mei komt de WHO bij elkaar waarbij de uitbraak van Corona een belangrijk punt van discussie zal zijn. Lees de motie hier.
Foto: op markten zoals in Wuhan worden veel (exotische) dieren verhandeld en gegeten. Zo worden vleermuizen in soep verwerkt. Het leidt tot een meedogenloze handel in deze dieren, vreselijke leefomstandigheden voor de dieren in kwestie maar ook leidt het tot overdracht van ziektes zoals het eerdere SARS virus en het huidige Coronavirus.