De branden in Australië hebben heel veel dieren gedood. En ecologen vrezen dat de overgebleven wilde dieren verder onder druk komen. Deze komt uit een onverwachte hoek namelijk door (verwilderde) katten. Ecologen verwachten dat katten nu nog gemakkelijker jacht kunnen maken op dieren in de verbrande gebieden omdat die al verzwakt zijn. Ze verwachten ook dat de katten naar die gebieden trekken die niet helemaal verbrand zijn en waar dieren een soort van ‘toevlucht’ vinden. Ook deze dieren vormen een gemakkelijke prooi.
Aldus ecologe Sarah Legge hebben katten sowieso al een grote (negatieve) impact op wildlife in Australië. Katten kwamen van nature niet voor in Australië; ze kwamen er pas door de kolonisatie van Australië. Katten zijn zeer slimme jagers en aldus haar en andere onderzoekers zijn de inheemse dieren van Australië van nature niet ingesteld op deze dieren. Dat geeft katten een grote voorsprong in bijvoorbeeld jacht. Legge stelt dat de dieren die zijn overgebleven in de verbrande gebieden, nu een nog makkelijkere prooi worden voor (verwilderde) katten. Ze stelt dat dit wel eens de genadeklap kan zijn voor enkele inheemse dieren.
Huis- en verwilderde katten staan al langer ter discussie in Australië. Een recente studie stelt dat zij samen verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan 2 biljoen reptielen, vogels en kleine zoogdieren per jaar. De onderzoekers stellen ook dat katten meer dan 20 inheemse soorten tot uitsterven hebben gebracht. Vooral de verwilderde kat is een meester jager. Naar schatting zijn er zo’n 2 tot 6 miljoen verwilderde katten in Australië.
Wij vermoeden zo dat er na de branden een hevige discussie gaat komen rondom vooral verwilderde katten. De Australische overheid schiet al regelmatig op grote schaal verwilderde katten af. Maar dit zal zeker weer een punt van discussie worden.
Lees het hele artikel hier.
Foto: verwilderde kat in Australië, er zijn er, aldus schattingen, miljarden van. Copyright: John Carnemolla / Shutterstock