Aldus een hardnekkig bijgeloof in Azië kunnen lichaamsonderdelen van bepaalde dieren, helpen tegen allerlei kwalen, ziektes en aandoeningen. Daarom worden veel dieren verwerkt in deze traditionele Chinese medicijnen (TCM) met grote gevolgen. Zo wordt het dier de leeuw inmiddels op grote schaal gefokt in Zuid-Afrika en exporteert dit land jaarlijks zo’n 800 skeletten naar Azië.
Recent publiceerde Panthera een studie waarin duidelijk wordt dat, sinds Zuid-Afrika gefokte leeuwen skeletten exporteert naar Azië, er een groeiende stroperij op wilde leeuwen te zien is. Dat horen we vaker uit het veld maar nu is het dan ook aangetoond middels een studie. En Zuid-Afrika geeft juist als motivatie voor deze export aan dat ze hierdoor de wilde leeuw ontziet. Aldus Zuid-Afrika is de vraag vanuit Azië er nu eenmaal. Doordat Zuid-Afrika nu gefokte leeuwen aanbiedt als alternatief, zouden wilde leeuwen bespaart blijven. Datzelfde werd ooit ook gezegd bij tijgers. Omdat er van oudsher de vraag naar tijger ‘onderdelen’ is, ontstonden op grote schaal tijgerfarms in China. Deze gefokte dieren werden dan gedood en zo zou, aldus China, de wilde tijger bespaart blijven voor stroperij. Het bleek echter dat door dit aanbod van gefokte dieren, de stroperij op wilde tijgers alleen maar toenam. Het is zelfs 1 van de belangrijkste redenen waarom dit dier in het wild praktisch is uitgestorven. De wereld lijkt langzaam te leren want de leeuw dreigt de nieuwe tijger te worden.
De onderzoekers roepen de wereld met klem op om op te treden tegen deze handel in leeuwen. Ze geeft ook aan dat de commerciële fok van leeuwen in Zuid-Afrika gestopt zou moeten worden. De leeuw is een ernstig bedreigd diersoort; er leven naar schatting nog maar zo’n 20.000 dieren in het wild. Als nu ook illegale stroperij gaat toenemen, gaat dit enorme gevolgen hebben voor dit dier.
Op onze site knuffelfarms.nl kunt u het hele artikel over dit onderzoek lezen. Deze site hebben wij speciaal ontwikkeld om aandacht te geven aan de commerciële handel die er is in wilde katten zoals cheeta’s en leeuwen. In het meest gewilde scenario van de fokker wordt de leeuwenwelp eerst ingezet in toerisme, dan afgeschoten door een jager in canned hunting en verdwijnt zijn skelet naar Azië waar het verwerkt wordt in traditionele Chinese medicijnen (TCM).
Foto: leeuw die gestroopt is vanwege bepaalde lichaamsonderdelen. © Greater Limpopo Carnivore Programme