Environmental Investigation Agency (EIA) heeft middels onderzoek aangetoond dat maar liefst 24 farmaceutische bedrijven in China, luipaard botten verwerken in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Aldus EIA is het legaal om in China luipaard botten te verwerken in ‘medicijnen’. Maar aangezien luipaarden in hun land bijna uitgestorven zijn, kan het haast niet anders dan dat de botten die gebruikt worden, van het buitenland komen. Handel in dit dier is sinds 1975 verboden door CITES(1). Het feit dat er dus op grote schaal luipaard botten worden gebruikt in ‘medicijnen’, impliceert aldus een illegale handel in dit dier.
Van oudsher wordt de tijger gebruikt in de traditionele Chinese medicijnen. Maar omdat dit dier steeds schaarser wordt, alsook beter beschermd is, stapt men voor de ‘medicijnen’ steeds vaker over naar leeuwen, jaguars en luipaarden. De botten of skeletten van de dieren worden, net als tijgerbotten, in vaten rijstwijn gedompeld en dat levert na een tijd een tonic op die aldus bijgeloof, helpt tegen allerlei ziektes en kwalen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsonderdelen van wilde dieren, helemaal niets doen voor de gezondheid.
De vraag naar botten/skeletten van wilde katten is slecht nieuws voor deze dieren. Ze worden steeds vaker op grote schaal (illegaal) uit het wild geroofd. Luipaarden zijn al praktisch uitgestorven in Laos en Vietnam. En hoewel de vraag naar hun botten hiervoor niet de enige redenen is, geeft het wel een extra druk. Dat geldt ook voor de leeuw en jaguar. Wereldwijd leven er nog maar zo’n 20.000 leeuwen en het dier staat onder enorme druk. De vraag naar diens botten vanuit Azië, kan het dier er niet bij hebben.
SPOTS voert al een langere tijd een lobby in de Nederlandse politiek op het onderwerp TCM. Wij hebben op zich geen enkel probleem met TCM maar wel met het feit dat in een gedeelte ervan, wilde dieren worden gebruikt. Dit heeft al diverse diersoorten naar de rand van uitsterven gebracht; pangolins en neushoorns zijn de bekendste. En nu lijken de wilde katten de nieuwe must have. SPOTS hoopt dat China een verbod gaat instellen op het gebruik van wilde dieren in TCM. Daarvoor is druk vanuit het buitenland nodig, vandaar onze lobby in de politiek. Lees meer over het onderzoek van EIA hier.
Afbeelding: verkoop van luipaard botten in China, copyright EIA.
(1) Cites is een internationale overeenkomst waar praktisch elk land in de wereld bij is aangesloten, ook Nederland en China. In CITES overeenkomsten worden afspraken gemaakt over handel in dier,- en plantensoorten. De luipaard is door deze overeenkomsten zwaar beschermd, er zou officieel niet in ‘gehandeld’ mogen worden. Toch wordt dit dier verwerkt in traditionele Chinese medicijnen (TCM).