Buiten Afrika leven alleen nog in Iran met zekerheid cheeta’s. Deze aparte ondersoort wordt echter met uitsterven bedreigd. Naar schatting leven er nog maar zo’n 50 cheeta’s in Iran; daarmee is deze cheeta 1 van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Een fokprogramma lijkt nog 1 van de weinige opties die er zijn om dit dier voor uitsterving te behoeden.
De cheeta vrouwtjes Delbar en Iran en cheeta mannetje Kushki zijn uniek. Ze zijn niet alleen Aziatische cheeta’s maar ze zijn ook de enige Aziatische cheeta’s die leven in opvang. Alle drie werden ze gered uit handen van stropers en vallen nu onder de verantwoordelijkheid van de Regering van Iran. Die heeft al enige tijd geprobeerd om de dieren bij elkaar te zetten in de hoop dat hier gezinsuitbreiding uit zou voortvloeien. Helaas is dat niet gelukt.
Vandaar dat recent de drie dieren naar nationaal park Turan zijn gebracht. Hier zijn speciale verblijven gemaakt voor de dieren. In Turan leven nog wilde cheeta’s. De hoop is dat die gelokt worden door de aanwezigheid van Delbar en Iran. De bedoeling is dan om deze mannetjes (tijdelijk) te vangen en ze te plaatsen bij de dames. Het is 1 van de laatste pogingen in de hoop het tij nog te keren voor de cheeta in dit land.
Foto: cheeta mannetje Kushki wordt in Iran opgevangen
Nb juist deze week kwam er spectaculair bericht uit Turan NP. Hier werden een cheeta moeder met haar welpen op camera vastgelegd, de beelden zie je hier. Dat is heel bijzonder en hoopvol nieuws; het is sinds jaren dat zo’n tafereel is vastgelegd in Iran.