Een belangrijke bedreiging voor cheeta’s is de illegale handel. Het gaat er dan vooral om dat veel mensen, vooral in het Midden-Oosten, dit dier als huisdier willen hebben. Hierdoor worden cheeta welpen uit het wild gehaald. Dit gebeurt vooral in de Hoorn van Afrika. Hier leven naar schatting nog zo’n 300 cheeta’s, behorend tot de ondersoort A.j.soemmeringii. De illegale handel in dit dier is zo groot dat deskundigen verwachten dat dit, al over enkele jaren, het einde van deze ondersoort betekent. Omdat de vraag onverminderd hoog blijft, is de angst dat men dan overgaat op cheeta’s elders in Afrika. De cheeta is al een met uitsterven bedreigd diersoort, naar schatting leven er nog maar zo’n 7100 wereldwijd. Extra druk door illegale handel is dus niet gewenst.
Recent nog namen autoriteiten van Somaliland 5 cheeta welpen in beslag (zie foto). Ook zij waren bestemd voor de export naar het Midden-Oosten. Het trieste is dat deze dieren voor altijd verloren zijn voor het wild; ze kunnen nooit teruggeplaatst worden omdat ze te weinig van hun moeder geleerd hebben. Vele welpen worden niet gered en verscheept. Zo’n 90% van hen haalt de overtocht niet.
SPOTS maakt zich in de politiek hard om deze illegale handel in cheeta’s beter aan te pakken. Dat kan alleen middels CITES; een organisatie waarbij alle landen van de wereld, waaronder Nederland, betrokken zijn. Hier worden wereldwijde afspraken gemaakt over legale en illegale handel. Door onze lobby zijn er vorig jaar Kamervragen gesteld over de illegale handel in cheeta’s en wat Nederland kan doen binnen CITES. Inmiddels hebben wij de eerste gesprekken met het Ministerie van LNV gehad (hier valt CITES Nederland onder) en hebben wij goede hoop dat de cheeta in ieder geval vanuit Nederland, op aandacht mag rekenen. We blijven onverminderd doorgaan met deze lobby want het kan niet zo zijn dat dit al met uitsterven bedreigde diersoort, door deze illegale handel nog meer in het nauw komt.
Foto: recent werden 5 cheeta welpen in beslag genomen in Somaliland. Naar schatting leven er wereldwijd nog 7100 cheeta’s, zo’n 300 in de Hoorn van Afrika. Illegale handel is een belangrijke bedreiging voor de cheeta.