Het is altijd lastig om aantallen dieren te schatten. Vaak zijn er diverse methodes die inzichten moeten geven in aantallen zoals bijvoorbeeld bij leeuwen. Alexander Braczkowski, een onderzoeker verbonden aan de Griffith University in Queensland, Australië, heeft een nieuwe methode onderzocht. Die aldus hem beter de juiste aantallen leeuwen kan aangeven.
Alexander onderzoekt de leeuwen aantallen in Queen Elizabeth NP, Uganda. Hij gebruikt hiervoor moderne technieken zoals drones en fotocamera’s. Hiermee zoomt hij in op het gezicht van de leeuwen, en dan vooral het gebied van de snorharen. Die zijn voor iedere kat uniek. Als je daar dus foto’s van maakt, krijg je een betere database en daarmee kun je voorkomen dat je leeuwen dubbel telt in schattingen.
Op zich zeker wat voor te zeggen alleen is het de vraag hoe bruikbaar deze methode is voor heel Afrika. In het Queen Elizabeth NP werkt dit omdat de leeuwen in dit gebied veel in bomen liggen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld middels drones, hele goede gezichtsopnames maken. Maar dat geldt in andere gebieden veel minder. Dat het van belang is om tot juiste schattingen te komen, is evident. Zeker voor de leeuw. Iedereen is ervan overtuigd dat de aantallen enorm afnemen. Daarom is het zo belangrijk om precies te weten hoeveel leeuwen er nu waar zijn. Zodat je ook weet waar hulp het hardste nodig is.
Meer over het onderzoek lees je hier.
Foto: Alexander Braczkowski