Het is een probleem waar we steeds vaker voor zullen komen te staan. Door een groeiende wereldbevolking, die ruimte nodig heeft, komt leefgebied van wildlife onder druk te staan. Die druk leidt er o.a. toe dat er steeds vaker sprake is van een mens/dier conflict (human wildlife conflict, hwc). Hierin worden mensen en dieren gedood. Zeker gevaarlijke dieren zoals olifanten en leeuwen, zijn vaak slachtoffer.
Een duidelijk voorbeeld van zo’n dilemma is Nairobi Nationaal Park, direct gelegen aan de wereldstad Nairobi. De stad dijt uit en uit; mensen en dieren komen daardoor meer en meer in contact met als gevolg; conflict. Om dit conflict te verminderen, zal er iets moeten gebeuren. Vandaar dat de autoriteiten van Kenia het plan hebben om het park geheel te omheinen. Dat is al gedeeltelijk het geval maar de zuidelijke kant van het park is nog open. Waardoor dieren nog kunnen migreren. Het plan is nu om ook dit gedeelte te omheinen.
Natuurbeschermers zijn het hier niet mee eens want aldus hen wordt dit park dan gewoon een ‘dierenpark’. Waar de mens actief moet gaan ingrijpen immers, dieren kunnen zelf niet meer migreren. Dat betekent een actieve inmenging van de mens zoals bijvoorbeeld dieren uitwisselen tussen dit park en andere parken (dit is bijzonder stressvol voor de dieren en daar moet wel geld voor zijn), dieren op anticonceptie middelen zetten om zo een te grote aanwas te voorkomen (dit gebeurt vaak met leeuwen en gaat uiteraard direct in tegen de primaire voortplantingsdrift) of dieren afschieten. Dit zijn allemaal zaken die moeten gebeuren wanneer je een gebied omheind.
Eerder al woedde er in Kenia een discussie omdat autoriteiten bekend maakten dat ze enkele leeuwinnen op een anticonceptie middel hadden gezet. Veel Kenianen reageerden verontwaardigd; zij stelden dat het slecht gaat met de leeuwen in hun land die gestaag in aantal afnemen. Een anticonceptie is dan juist niet gewenst. Anderzijds; het gebied waar deze leeuwinnen op anticonceptie werden gezet, wordt geplaagd door het mens/dier conflict. Veel leeuwen worden daarbij gedood. Alsook zijn er hier juist teveel leeuwen, aldus de autoriteiten, waardoor de balans verstoord wordt. Dus ook hier moest iets gebeuren.
Dit zijn dus complexe problemen die we steeds vaker zullen zien.
Afbeelding: Nairobi NP toont als geen ander het probleem waarvoor we ons steeds vaker geplaatst zullen zien staan; uitdijende steden die wildlife in het gedrang brengen.