In 2014 kondigde Botswana een ban af op trofeejacht. Iets wat door veel mensen en organisaties met applaus werd ontvangen. Waar weinig mensen echter bij stil stonden, was dat deze ban niet voorgelegd was aan de bevolking van Botswana zelf. Veel van hen ervoeren dit alles als een groot onrecht en sommigen noemden de beslissing zelfs neo- koloniaal. Door druk vanuit vooral het Westen werd hen, aldus deze mensen, iets opgelegd. Zou het niet aan de inwoners van Botswana zelf moeten zijn te besluiten over hun land, zo stelden velen.
Jaren van verhitte discussies volgden tussen voor- en tegenstanders van de ban. Voorstanders gaven aan dat er een afname was van wildlife in Botswana en door deze ban, zouden aantallen weer toenemen. Ook morele motivaties (we hebben het recht niet om dieren voor ons plezier af te schieten) waren veel te horen. Tegenstanders van de ban, vaak mensen uit Botswana zelf, gaven aan dat door de ban, wildlife juist slechter af was. O.a. omdat het mens/dier conflict toenam en hierdoor ook een afname van tolerantie te zien was bij de lokale bevolking. Wat ertoe leidde dat veel dieren illegaal werden gedood.
Twee onderzoekers besloten een en ander te onderzoeken. Onderwerp; wat was de impact van de ban op trofeejacht op lokale gemeenschappen in Botswana. Enkele vragen die gesteld werden; had jachttoerisme voordelen voor de gemeenschappen, is er veel veranderd sinds het wegvallen van jachttoerisme en is de perceptie naar wildlife veranderd sinds de ban binnen deze gemeenschappen. De conclusie aldus de onderzoekers; veel mensen hebben inkomsten verloren waarvoor niets in de plaats is gekomen. Ook is het mens/dier conflict in veel gebieden toegenomen. Zo’n 47% van de ondervraagden gaf aan dat hierdoor hun perceptie naar wildlife ten negatieve was veranderd. Vooral kleinere gemeenschappen gaven aan slechter af te zijn sinds de ban op trofeejacht.
Aldus de onderzoekers zijn deze resultaten gevaarlijk; als de lokale bevolking niet wil samenleven met wildlife, omdat er meer ‘nadelen’ dan ‘voordelen’ zijn, zullen er meer dieren (illegaal) gedood worden. Zij stellen dan ook dat het een goede stap is van de Regering van Botswana om de ban op trofeejacht terug te draaien. Dat gebeurde in 2019 en geldt alleen voor olifanten. De onderzoekers stellen dat het voor wildlife in Botswana essentieel is de ban ook op te heffen voor andere diersoorten. Aldus de onderzoekers zal anders veel wildlife gedood worden in het mens/dier conflict.
Lees het hele artikel hier.
Foto: Veel mensen die met olifanten moeten samenleven, vinden deze dieren niet zo leuk als wij. Bijvoorbeeld omdat ze oogst vertrappen. Dit dier is dan ook vaak spil in het mens/dier conflict waarbij zowel olifanten als mensen gedood worden.