Al weken woedt er een grote brand in de Pantanal, een gigantisch moerasgebied aan het zuidelijke punt van de Amazone in Brazilië. In de regio leven ontelbaar veel diersoorten, waaronder kaaimannen, tapirs en een grote jaguarpopulatie.
De brand begon ergens halverwege juli, vermoedelijk aangestoken door boeren die land wilden vrijmaken voor landbouw en veeteelt. In twee maanden tijd wist het vuur zich uit te breiden over grote delen van de Pantanal en inmiddels woeden er 10.000 aparte branden in het moeras. Een gebied half zo groot als Nederland in vlammen opgegaan. Het gebied is moeilijk begaanbaar, en dat maakt het blussen van de branden erg moeilijk. Brandweerlieden, park rangers en dierenartsen die de getroffen gebieden toch weten te bereiken, zijn ooggetuigen van een ecologische ramp.
In de as liggen ontelbaar veel dode dieren. Zoogdieren, slangen, en heel veel kaaimannen die stierven met open bek, een laatste wanhoopspoging om af te koelen terwijl ze levend verbrandden. De dieren die het overleven, zijn er ook slecht aan toe. Een team van brandweerlieden en dierenartsen vertelt aan persbureau Reuters hoe ze jaguars vonden met verbrande poten, en longen die zwart waren van de rook. De rivieren zijn een toevluchtsoord geworden, maar ook deze liggen bezaaid met karkassen, allemaal dieren die bezweken aan hun brandwonden of de rook.
Dat de Pantanal in brand staat is ongebruikelijk, het gebied is immers een moeras. Het vuur kon dit keer zo groot worden doordat er tijdens het regenseizoen weinig regen viel waardoor de Pantanal steeds droger werd. Volgens wetenschappers zou dit een gevolg zijn van klimaatverandering.
Lees het hele artikel hier.
Foto: jaguars leven volop in de Pantanal en worden dus vol getroffen door de branden. Copyright foto: Frans Lanting