Ook in Namibië heerst Corona en ook daar is de impact op het dagelijks leven groot. Veel mensen zijn hun baan kwijt geraakt waardoor armoede toeneemt. Ook het toerisme ligt stil. Door dit alles zien we een toename van stroperij in heel Afrika. Omdat het water al aan de lippen staat van mensen, wordt hun tolerantie naar wildlife ook minder en minder. Als een leeuw zich nu vergrijpt aan een koe of geit, leidt dat, nog meer dan anders, tot grote woede. Wat veelal leidt tot de dood van de leeuw in kwestie. Vandaar dat het van enorm belang is om in actie te komen als boeren aangeven ‘probleem leeuwen’ te hebben. En dat is wat Namibian Lion Trust nu meer en meer ervaart; aanvragen om te komen om leeuwen te voorzien van GPS collar. Want met zo’n GPS collar, is er meer inzicht in de bewegingen van de dieren. Waardoor de lion guards van Namibian Lion Trust, mensen kunnen waarschuwen die dan tijdig hun vee kunnen opsluiten in bijvoorbeeld veekralen. Het is nodig maar waar haal je, zeker in deze tijd, de extra funding vandaan om nog meer leeuwen van GPS collars te kunnen voorzien.
Want het terrein waar deze leeuwen leven, is een lastig terrein. Daarnaast laten leeuwen zich niet op bevel zien. Waardoor je eigenlijk voor langere tijd ergens moet bivakkeren zodat je meer kans hebt dat de dieren zich laten zien, en je dus meer kans hebt ze te kunnen verdoven. Je hebt dus een dierenarts nodig voor een langere periode maar ook dat kost veel geld.
Als SPOTS deden wij daarom een sponsoraanvraag bij stichting Abri voor Dieren die zij beloonden. Als SPOTS vulden wij het bedrag aan zodat er ook genoeg geld is voor benzine. Want tja, als de leeuwen zijn voorzien van GPS collar, en je ziet dat de dieren aan de wandel gaan in gebied waar je ze liever niet hebt, dan wil je ook daar naar toe kunnen rijden als lion guard. Benzine maakt mobiel. Middels dit filmpje, geplaatst op ons YouTube kanaal, krijg je enig inzicht van hoe zo’n collaring operatie werkt,
De ondersteuning die wij kunnen geven aan Namibian Lion Trust, komt mede door onze adoptie ouders van het project ‘wilde leeuwen Namibië’. En dankzij organisaties zoals stichting Abri voor Dieren en stichting Wildlife die eerder dit jaar al een donatie deed aan Namibian Lion Trust.
Het is onvoorstelbaar te zien hoe de oprichtster van Namibian Lion Trust, Tammy Hoth-Hanssen, zich elke keer weer weet op te richten. Haar werk is ontzettend lastig. Soms lijkt het of problemen zich blijven opstapelen want leeuwen zijn vaak niet erg geliefd bij de lokale bevolking. Ik kijk dan ook met regelmaat naar haar en bedenk me dan; hoe in vredesnaam hou jij dit vol. Daarom mooi te zien hoe zij haar werk beleeft en waar ze de motivatie vandaan haalt om te blijven doen wat ze doet. Ze legt dat uit in dit filmpje.
Simone Eckhardt, directeur stichting SPOTS
Wereldwijd leven er naar schatting nog maar zo’n 20.000 leeuwen. Hulp is hard nodig om te voorkomen dat dit dier uitsterft. Help jij ons de wilde leeuwen in Namibië te helpen? Adoptie ouder word je voor slechts EUR 6,- per maand en aanmelden kan direct via deze link.
Foto: leeuwin Meyana is 1 van de leeuwen die wordt gevolgd door Namibian Lion Trust.