Hoewel super bekend als dier an sich, is er, zeer verrassend, veel nog onbekend over het luipaard. Dat komt veelal omdat dit dier gezien wordt als ‘overlever’. Een dier dat door zijn opportunisme, het wel weet te overleven. Veel onderzoek ging en gaat daarom veelal uit naar die grote katten die meer bedreigd lijken zoals leeuwen, tijgers en cheeta’s. Helaas nemen de aantallen luipaarden schrikbarend af en is nog steeds veel niet bekend over dit dier. Als je iets niet kent, kun je het dier ook niet goed beschermen. Zo was een aanname altijd dat luipaarden vooral actief zouden zijn bij schemering. Een recent onderzoek waarbij de focus een specifieke populatie luipaarden in Tanzania was, kwam met een opmerkelijke andere conclusie.
Dit onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen, centreerde zich rondom de luipaarden in de tropische bossen van Tanzania (Udzungwa Mountains). Meer dan 160 cameratraps werden geplaatst en daarmee kon een belangrijke conclusie getrokken worden. Luipaarden in dit gebied jagen op verschillende momenten van de dag en veel hangt af of het vrouwtjes of mannetjes zijn. Zo blijken vrouwtjes vooral actief te zijn in de late ochtend en dan nog een beetje voor zonsondergang. Terwijl mannetjes vooral actief zijn in de nacht. Dit is voor het eerst dat een onderzoek aantoont dat er een verschil is tussen jachtpatroon van mannetjes,- en vrouwtjes luipaarden.
Zoals gezegd is er relatief weinig onderzoek uitgevoerd naar luipaarden. Onbekend is dus of dit specifieke jachtgedrag alleen geldt voor luipaarden in dit gebied of dat dit overal het geval zou zijn. Aldus de onderzoekers kan dit onderzoek belangrijke handvatten geven in natuurbescherming. ‘Doordat vrouwtjes vooral in de ochtend jagen, brengt dit ze gemakkelijker in contact met mensen die dan ook actief zijn. Vooral vrouwtjes kunnen aldus gevaar lopen gedood te worden in bijvoorbeeld het mens/dier conflict’.
Lees het hele artikel hier.
Foto: luipaarden zijn wellicht niet alleen actief in de schemering en daarnaast vertonen vrouwtjes en mannetjes specifiek jachtgedrag, aldus nieuw onderzoek. Copyright foto: Evert Doorn