Stroperij; het levert vaak de nodige commotie op alsook weinig genuanceerde reacties. Bij posts op social media waarbij een stroper bijvoorbeeld is aangevallen door een leeuw of een fikse gevangenisstraf krijgt, lees je vaak reacties als ‘karma’. Weinig is echter bekend over de beweegredenen van deze stropers. Traffic besloot er onderzoek naar te doen. Ze richtten zich op de stropers in Zuid-Afrika; in dit land worden vooral neushoorns gestroopt. Die dit dier naar de rand van uitsterving brengt.
“I just wanted to send my first-born child to school so that he could get an education and be different from me. I wanted him to have the opportunity which I was denied as a child.”
Dit is 1 van de quotes van ondervraagde stropers. Uit het onderzoek komen een aantal redenen naar voren die leiden tot stroperij, zoals;
- Stroperij leidt tot inkomsten. Vaak zijn stropers enorm arm en is stroperij de enige mogelijkheid om geld te verdienen om zo het gezin te onderhouden.
- Opportunisme; doordat stropers op een bepaald (moeilijk) moment in hun leven benaderd werden door de juiste tussenpersonen
- Geen goed zicht op de gevaren; hoewel bij de meeste ondervraagden wel duidelijk was dat stroperij illegaal is, was bij de helft van hen niet bekend dat bij arrestatie, je zwaar gestraft zou worden
- 75% van de ondervraagden gaf aan er geen enkel bezwaar in te zien om op deze manier aan inkomsten te komen. Ze vergeleken stroperij met bijvoorbeeld vissen.
- Zo’n 70% van de ondervraagden gaf aan dat stroperij veel meer geld oplevert dan een ‘normale’ baan
- 65% van de ondervraagden gaf aan geen enkele andere manier te hebben om aan geld te komen. Veel stropers in Zuid-Afrika komen uit landen zoals Zimbabwe en Mozambique waar geen werk te vinden is. Ze zijn naar Zuid-Afrika gekomen om hier een betere toekomst op te bouwen maar het werkloosheidscijfer in Zuid-Afrika ligt op zo’n 29%. De vluchtelingen komen dus zelden aan een baan.
Ons antwoord op stroperij is tot op heden vaak geweest; betere opsporing, strenge handhaving en straffen. De onderzoekers van dit rapport stellen dat we het anders moeten doen en hebben een aantal aanbevelingen. Allereerst stellen ze dat de stropers zelf vaak slechts stromannen zijn. De opdrachtgevers, vaak maffia syndicaten, blijven buiten schot. Daarmee leidt een arrestatie van een stroper niet direct tot resultaten want hun plaats wordt gewoon opgevuld door een ander. Aldus de onderzoekers zou er veel meer energie gestoken moeten worden in het aanpakken van de netwerken die liggen achter de stroperij. Ook raden de onderzoekers aan om in die gemeenschappen die kwetsbaar zijn voor stroperij (bijvoorbeeld vanwege hun ligging nabij parken of reservaten) meer toegang te geven tot onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid. Als derde aanbeveling stellen de onderzoekers dat de lokale gemeenschap meer betrokken moet worden in natuurbescherming. Zo’n initiatief is bijvoorbeeld the Black Mamba’s Anti poaching Unit. Deze unit bestaat uit mensen (bijna volledig vrouwen) komende uit lokale gemeenschappen zelf. Door de lokale bevolking mee te laten profiteren van de aanwezigheid van wildlife, wordt de verleiding om te vervallen tot stroperij stukken minder.
Lees meer over het onderzoek of het gehele onderzoek via deze link.
Foto: de Black Mamba’s Anti Poaching Unit bestaat volledig uit mensen (veelal vrouwen) komende uit gemeenschappen rondom natuurreservaten. De onderzoekers stellen dat, willen we echt een vuist maken tegen stroperij, er initiatieven moeten komen waarbij de lokale bevolking profijt heeft van de natuur.