De cheeta leeft vooral op boerenland. De boeren houden aldus de sleutel in handen voor het voortbestaan van dit dier. Helaas zijn veel boeren geen fan van cheeta’s omdat deze bijvoorbeeld hun vee doden. Veel boeren vinden de beste cheeta, een dode cheeta. Hoe deze vicieuze cirkel te doorbreken?
Het Leibnis Institut fur Zoo und Wildtierforschung (IZW) is sinds 2002 actief in Namibië voor cheeta’s. Dit land herbergt de meeste cheeta’s ter wereld. IZW voerde in 1e instantie vooral onderzoek uit. En daar deden ze een verrassende en belangrijke ontdekking. Door gedurende de jaren zo’n 150 cheeta’s van GPS collar te voorzien, konden ze de bewegingspatronen van de dieren analyseren. Het bleek dat de dieren bepaalde gebieden doorkruisten zonder interesse te hebben daar te blijven. Terwijl andere plaatsen juist frequent bezocht werden door alle cheeta’s in dit gebied. Dit blijken zogenaamde hotspots die fungeren als onze ‘social media’. Iedere cheeta wil daar zijn om geurvlaggen af te geven en zo ook op de hoogte te zijn van andere cheeta’s in het gebied zoals krolse vrouwtjes. Het probleem ontstaat als nu net in die hotspot, vee van boeren staat. Die vallen dan met regelmaat ten prooi aan cheeta’s, zeker jongere dieren.
Met deze analyse in de hand, trad IZW in contact met de boeren. Met sommige boeren leidde dit tot een samenwerking. Zij verplaatsen bijvoorbeeld hun vee uit de hotspots. Resultaat: maar liefst meer dan 85% minder vee verlies. Door deze resultaten willen meer en meer boeren samenwerken met IZW wat ook ten goede komt aan cheeta’s.
Een filmpje met uitleg over het onderzoek en de samenwerking met boeren zie je op ons YouTube kanaal via deze link. Voor meer informatie over IZW kun je hun website bezoeken.
Foto: de meeste cheeta’s leven op boerenland; dat geeft dat boeren de sleutel tot hun voortbestaan in handen hebben. Juist daarom is het onderzoek van IZW en hun samenwerking met boeren, zo van belang.
Copyright foto: Harm-Jan Bloem.