In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hebben stichting SPOTS en betrokken organisaties van de Dierencoalitie; World Animal Protection, International Fund for Animal Welfare (IFAW) en Stichting AAP, een Manifest gepubliceerd die de risico’s op een volgende pandemie aanzienlijk verkleinen. Met deze maatregelen beogen dierenwelzijnsorganisaties de steun van kandidaat-Kamerleden te krijgen die zowel dieren, biodiversiteit als de volksgezondheid een betere bescherming geven.
Virologen waarschuwen al jarenlang voor een pandemie als COVID-19 en dat dit niet de laatste keer zal zijn. Diverse virusuitbraken gingen dit virus voor, waarvan SARS, MERS en Ebola de bekendste zijn. Deze virussen (zoönosen) springen over van dieren op mensen. De meerderheid is afkomstig van wilde dieren. Wereldwijde ontbossing, het verlies van biodiversiteit, de handel in en exploitatie van wilde dieren, klimaatverandering en het opeen pakken van grote aantallen dieren in de veehouderij, vormen steeds grotere risico’s op het ontstaan van nieuwe zoönosen en pandemieën. Bescherming van de biodiversiteit en het terugdringen van de handel in wilde dieren zijn twee van de belangrijkste maatregelen die nodig zijn om het risico op een nieuwe wereldwijde gezondheids- en economische crisis te minimaliseren. Wij bieden kandidaat-Kamerleden maatregelen aan waar zij direct mee aan de slag kunnen als zij verkozen worden.
Er is ook een kort filmpje gemaakt door bovengenoemde organisaties waarbij zij ingaan op enkele maatregelen die ze voorstellen. Het filmpje is te zien via deze link op ons YouTube kanaal.
Foto: de leeuw is een gewild dier voor (illegale) handel. Hij wordt op grote schaal gebruikt in traditionele medicijnen (TM). In Zuid-Afrika wordt hij hiertoe zelfs op grote schaal gefokt. De skeletten worden geëxporteerd naar Azië. 1 van de maatregelen in het Manifest draait om deze traditionele medicijnen (TM).