Recent werd in Zuid-Afrika een luipaard doodgeschoten door autoriteiten. Dit was niet zomaar een luipaard. Het ging om Hukumuri (ook wel ‘Huk’ genoemd), een graag gezien dier bij het bekende Sabi Sand Game Reserve welke door vele toeristen wordt bezocht. In een artikel geplaatst in Africa Geographic wordt zijn dood gereconstrueerd. Het is een ‘must read’ artikel omdat het de complexiteit van natuurbescherming laat zien.
Verjaagd uit territorium
Hukumuri had in Sabi Sand Reserve zijn eigen territorium. Hij werd echter ouder en kreeg te maken met jonge luipaard mannetjes die zijn territorium over wilden nemen. Zo gaat dat in de natuur en het oudere dier moet dan uitwijken naar ander gebied. Sabi Sand Game Reserve is veilig voor wildlife maar wordt omringd door dorpen. Waar mensen vaak in bittere armoede leven. Hukumuri moest zijn toevlucht noodgedwongen nemen naar deze dorpen en doodde daar diverse geiten, varkens (de dieren waren opgesloten in een veekraal maar daar is Hukumuri ingesprongen) en tenminste 1 hond die het luipaard probeerde te verjagen. De dieren waren van Romina Mathonsi en deze dieren waren haar enige bron van inkomsten. De vrouw heeft zeven kinderen en leeft in armoede. Met de dood van haar vee, heeft ze geen inkomsten meer.
Mens/dier conflict (human wildlife conflict, hwc)
Veel mensen die rond toeristische Reservaten en parken leven, hebben zelf vaak weinig voordelen van deze parken. Ze ondervinden wel de hinder van wildlife bijvoorbeeld wanneer olifanten hun oogst vertrappen of roofdieren hun vee doden. Er is een compensatie systeem in geval roofdieren jouw vee hebben gedood maar deze systemen zijn vaak erg gecompliceerd, de afhandeling duurt heel lang en veel mensen zijn laaggeschoold waardoor ze formulieren niet kunnen invullen. Het zorgt er vaak voor dat mensen het heft in eigen handen nemen en roofdieren doden. De inwoners van het dorp waar Hukumuri huishield, deden dat niet en daarvoor verdienen ze respect. Ze belden naar de lokale autoriteiten. Deze hebben geprobeerd Hukumuri te verdoven waarnaar ze hem naar een ander gebied wilden brengen. Dit vinden veel mensen vaak de beste oplossing maar het is goed te beseffen dat er maar weinig geschikt gebied voorhanden is voor dit soort relocaties. De plukjes wildernis die er nog zijn, zijn vaak al bezet door andere dieren. Dus zelfs als dit gelukt was, is het de vraag of dit nu zo’n goede oplossing was geweest voor Hukumuri. Hij had zeer waarschijnlijk andere luipaarden aangetroffen en zware gevechten moeten leveren. Waarbij het de vraag is of hij dit had overleefd (en dan hebben we het nog niet eens over de stress die zo’n relocatie aan dieren geeft). Ondanks diverse pogingen om Hukumuri te verdoven is dit niet gelukt. Uiteindelijk zag men geen andere mogelijkheid dan hem dood te schieten.
Wat is de uitweg in deze vicieuze cirkel?
De auteurs eindigen met de opmerking dat dit zeker niet het laatste geval gaat zijn. Afname van leefgebied en het mens/dier conflict is 1 van de belangrijkste oorzaken waardoor wildlife dreigt uit te sterven. Dit probleem zal alleen maar blijven groeien aangezien de wereldbevolking ook blijft groeien. Dat betekent dat er minder ruimte is voor wildlife. Die moeten dus uitwijken naar gebied waar mensen met hun vee wonen. Als ze deze doden, leidt dat veelal tot conflict. De consequenties zijn duidelijk.
De auteurs, die Hukumuri altijd gevolgd hebben en dus diep zijn aangeslagen door zijn dood, stellen: “We must work tirelessly to inform ourselves – to understand the wildlife, the people who live beside it and the myriad factors at play in the complex arena that is African nature conservation. We need to learn to treat the people most affected by conflict with wildlife with the same compassion we would show the animals concerned. Only then can we hope to avoid further tragedies like this one”.
Dat is een visie die we als SPOTS onderstrepen. We zullen moeten dealen met de realiteit die er is. Toenemende bevolking, afname leefgebied voor wildlife en dus toenemende conflicten waarbij wildlife veelal het slachtoffer is. De enige manier om dit te doorbreken, is om respect te hebben voor die mensen die moeten samenleven met deze dieren. En te proberen hen bij natuurbescherming te betrekken. Alleen dan heeft wildlife een kans tot overleven.
Lees het hele artikel hier.
Foto: Hukumuri, copyright James Hendry.