Aldus recent onderzoek zorgt handel in wildlife voor ernstige afname van diersoorten. Waardoor deze zelfs kunnen uitsterven zeker als het gaat om al bedreigde diersoorten. In het onderzoek werd gekeken naar de impact van zowel legale als illegale handel. Dat is bijzonder want vaak wordt alleen gekeken naar illegale handel.
Eerdere onderzoeken stellen dat de illegale handel een enorme winstgevende handel is. Er zou jaarlijks zo’n USD 23 miljard in omgaan. Inmiddels is ook duidelijk dat de handel zo winstgevend is dat terroristische organisaties hun activiteiten ermee financieren. De handel wordt vooral gedreven door de huisdieren industrie (veel mensen willen een wild dier als huisdier hebben, denk aan de cheeta), bushmeat en de vraag naar wilde dieren vanuit traditionele medicijnen zoals traditionele Chinese medicijnen (TCM). In een gedeelte van TCM worden wilde (vaak bedreigde) diersoorten verwerkt. Die zouden heilzaam werken tegen kwalen en ziektes. Zo zijn tijgers, leeuwen, jaguars en luipaarden zeer geliefd in TCM. Hierdoor worden ze vaak uit het wild gehaald, gedood en vervolgens verhandeld. Al deze dieren staan al op rand van uitsterving. Ook ivoor is nog steeds een geliefd product in de illegale handel.
De onderzoekers stellen dat er veel meer gedaan moet worden om diersoorten te beschermen, zeker voor de al bedreigde diersoorten. Zo zouden Overheden veel meer moeten investeren in goede regelgeving en handhaving en handel soms zelfs moeten verbieden. Als SPOTS denken wij dat ook voorlichting een manier kan zijn om aan dit soort handel een einde te maken. Maak mensen bijvoorbeeld duidelijk hoe huisdierenhandel kan leiden tot uitsterving. Veel mensen hebben daar geen idee van.
Foto: cheeta’s zijn zeer gewild als huisdier. Ze worden daarom uit het wild gevangen en illegaal verhandeld. Copyright foto: Patricia Tricorache