Door allerlei factoren neemt de genetische diversiteit bij roofdieren zoals roofkatten, af. En dat is slecht nieuws. Genetische diversiteit is van belang omdat het ervoor zorgt dat dieren zich beter kunnen aanpassen aan veranderingen en dus meer kans op overleving hebben. Een recente studie naar de genetische diversiteit onder Afrikaanse luipaarden toont echter aan dat deze dieren nog wel een grote genetische diversiteit kennen; 4x zoveel in vergelijking met Amur luipaarden, 2x zoveel als leeuwen en 5x zoveel als cheeta’s.
De onderzoekers vermoeden dat het luipaard door hun van oudsher grote verspreidingsgebied, beter in staat is geweest deze diversiteit te bewaren. Luipaarden staan erom bekend dat ze zich uitstekend aanpassen in allerlei omstandigheden. Zo is ooit een skelet van een luipaard gevonden op de Kilimanjaro. De dieren zijn ook opportunistisch wat zich uit in een aanpassend dieet. Ook dat zorgt ervoor dat ze in veel gebieden gedijen en dus voorkomen. Hierdoor is hun genetische diversiteit bewaard gebleven.
Op zich dus goed nieuws voor het luipaard alhoewel de onderzoekers wel een kanttekening maken. Het leefgebied van het luipaard is met zo’n 48-67% afgenomen. De afname gaat zo snel dat het voor diersoorten lastig is zich aan te passen aan deze veranderingen. Dat kan zelfs voor een overlever als het luipaard een probleem vormen in de toekomst.
Lees het hele onderzoek hier.
Copyright foto: Bob Suir.