Vandaag maakte het verantwoordelijke Ministerie in Zuid-Afrika bekend dat ze een einde zal maken aan de fokindustrie van leeuwen in hun land. In een verklaring wordt gesteld; ‘de fokindustrie van leeuwen is een gevaar voor de wilde leeuwen. Ze is een smet op Zuid-Afrika wat leidt tot slechte pr wat weer een impact heeft op het gehele toerisme. De canned hunting van leeuwen geeft een smet op de algehele jachtindustrie en tot slot leidt de fokindustrie van leeuwen tot een illegale handel waarbij leeuwen in het wild worden gedood. Dat is desastreus voor de al met uitsterven bedreigde leeuw’. Aldus de verantwoordelijke Minister Greecy (zie voor haar originele statement onderaan dit nieuwsbericht of dit filmpje).
Aldus haar moeten de volgende stappen genomen worden; een stop op de fok van leeuwen, een stop op het houden van gefokte leeuwen voor toerisme bijvoorbeeld op knuffelfarms en een stop op de export van gefokte leeuwen lichaamsdelen. Het Ministerie moet nu in actie komen om dit alles in werking te zetten. Een plan zal binnenkort worden opgesteld om de industrie uit te faseren.
Voor SPOTS eindigt daarmee een maar liefst 12 jarig gevecht tegen deze industrie. In haar blog met als titel ‘Against all odds’ (tegen alle verwachtingen in) blikt Simone terug op deze jaren.
Zuid-Afrika fokt al jarenlang op grote schaal leeuwen; naar schatting leven er maar liefst 8000-10000 gefokte leeuwen in dit land (ter indicatie: in het wild leven er in dit land nog maar zo’n 2800 leeuwen). Deze dieren worden eerst ingezet in toerisme, vervolgens bij volwassen worden afgeschoten in de canned hunting (een specifieke vorm van jacht die anders is dan ‘reguliere’ jacht) en het skelet werd vervolgens geëxporteerd naar Azië waar het verwerkt werd in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Zuid-Afrika exporteerde jaarlijks zo’n 800 skeletten naar Azië; deze legale handel bleek een dekmantel te zijn voor illegale handel waarbij gestroopte wilde leeuwen mee vervoerd werden. Dit leidde tot grote stroperij op leeuwen in het wild.
SPOTS zet zich al jarenlang in tegen deze fokindustrie. Dat begon met een lobby in toerisme wat leidde tot richtlijnen in Nederland waarbij excursies met wilde katten als no go werden gezien. Vervolgens begonnen wij met een lobby in de politiek met als insteek; Nederlandse inzet op een stop op de export van leeuwenskeletten vanuit Zuid-Afrika. Dion Graus heeft hierbij een essentiële rol gespeeld; hij diende hiertoe een motie in, in de Tweede Kamer. Daarnaast is SPOTS lid van de lion coalition; een organisatie waarbij ngo’s wereldwijd zijn betrokken en die zich samen inzetten tegen deze fokindustrie van leeuwen. Het leidde allemaal tot enorme internationale druk op Zuid-Afrika met nu dus dit schitterende eindresultaat.
De industrie zal nu dus uit gefaseerd worden. Er zal een plan moeten komen voor de 8000-10000 leeuwen die nu op grote leeuwenfarms gehouden worden. Dat is nog een hele klus maar voor nu heerst er bij ons blijdschap. Dit is heel goed nieuws voor de gefokte leeuw van Zuid-Afrika maar zeker ook voor de wilde leeuwen.
Foto: Jabula; een gefokte leeuw uit Zuid-Afrika die de hele industrie een gezicht gaf. Hij werd eerst ingezet in toerisme en eindigde op een leeuwen slachterij. Zijn hele verhaal lees je hier. Copyright foto: Armand Gerber.
Statement Minister Creecy;
“The [High-Level] Panel identified that the captive lion industry poses risks to the sustainability of wild lion conservation resulting from the negative impact on ecotourism which funds lion conservation and conservation more broadly, the negative impact on the authentic wild hunting industry, and the risk that trade in lion parts poses to stimulating poaching and the illegal trade”, the Minister announced. “The panel recommends that South Africa does not captive breed lions, keep lions in captivity, or use captive lions or their derivatives commercially. I have requested the department to action this accordingly and ensure that the necessary consultation for implementation is conducted.”