Recent publiceerden Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) een rapport waarin duidelijk wordt dat wilde dieren meer en meer in hun voortbestaan worden bedreigd door conflicten met mensen (mens/dier conflict – human wildlife conflict). Dit soort confrontaties tussen mensen en wilde dieren vormt voor een aantal beschermde diersoorten zelfs één van de belangrijkste bedreigingen voor hun voortbestaan. De onderzoekers pleiten ervoor dat het onderwerp expliciet opgenomen wordt in het hernieuwde raamwerk van het Verdrag voor Biodiversiteit (CBD).
Mens-dierconflict vergroot de kans op uitsterven
Het leefgebied van wilde dieren krimpt. Op zoek naar voedsel en ruimte om te leven gaan de dieren bewoond gebied in. Ze komen daar vaak in conflict met mensen bijvoorbeeld als ze vee doden of oogst vertrappen. Het leidt er regelmatig toe dat mensen dieren doden uit zelfverdediging, als vergelding of om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Het kan zelfs de kans dat (bedreigde) diersoorten erdoor uitsterven, vergroten. Zo ondervindt 75% van alle wilde katachtigen wereldwijd gevolgen van mens-dierconflicten waarbij ze worden gedood.
Ook slecht nieuws voor ons
Het mens/dier conflict wordt zelden geadresseerd in de nationale en wereldwijde politiek. De lasten die wildlife ook met zich meebrengen, worden vooral gezien als de verantwoordelijkheid van lokale gemeenschappen die het toch al moeilijk hebben. Zij zien vaak geen andere uitweg dan dieren doden wat dus leidt tot een rappe afname van wildlife wat op haar beurt bijdraagt aan afname van biodiversiteit. En dat is ook slecht nieuws voor ons. Afname van biodiversiteit geeft bijvoorbeeld hogere risico’s op virusuitbraken en zoals het huidige COVID-19 laat zien, kunnen deze desastreus uitwerken. Het is daarom o.a. van belang dat bij het geven van ontwikkelingshulp, ook een aanpak centraal komt te staan die dit conflict adresseert.
Visie SPOTS
SPOTS onderstreept de conclusies van het onderzoek en is er ook heel blij mee. Onze visie is altijd geweest dat afname van leefgebied en het conflict dat hieruit ontstaat tussen mens en dier, 1 van de belangrijkste factoren zijn die leiden tot enorme afname van wildlife. Zeker voor ‘onze’ dieren. Cheeta’s en luipaarden leven vooral op het land van boeren. En zijn dus vaak slachtoffer in dit mens/dier conflict. Wij geloven daarom dat het essentieel is dat juist met deze lokale bevolking wordt samengewerkt immers, zij hebben ook ‘hinder’ van de dieren. Als we geen hulp geven aan deze mensen, zullen er alleen maar nog meer dieren gedood worden. Vandaar dat wij lokaal projecten ondersteunen die nauw samenwerken met de lokale bevolking.
Foto: door afname van leefgebied komen wilde dieren en mensen steeds meer met elkaar in contact. Het leidt tot het mens/dier conflict (human/wildlife conflict) waarbij veel dieren worden gedood.