Ooit ging het erg slecht met de Iberische lynx; in 2002 waren er nog maar zo’n 94 dieren over. De alarmklok werd geslagen wat leidde tot een geïntegreerde aanpak om dit dier beter te beschermen. Dat dit heeft gewerkt, blijkt uit de cijfers. Men gaat nu uit van zo’n 1111 dieren. Het is een baken van hoop. Als we willen, kan het dus.
Door illegale jacht, afname van zijn leefgebied maar vooral doordat grond werd ingenomen door landbouw en akkerbouw, namen de prooidieren van de Iberische lynxen, konijnen, enorm af. Dat was de belangrijkste redenen waarom dit dier op punt van uitsterven kwam. Europa kwam vervolgens in actie met een heel pakket aan maatregelen. Zo kwam er regelgeving om het dier beter te beschermen en werd er enorm veel geld gestopt in een beschermingsproject. Hierdoor konden fokprogramma’s worden gestart en gebieden beschermd en vergroot worden waardoor ook de konijnen populatie toenam. Ook werden eco-viaducten gebouwd waardoor de lynx veiliger van gebied naar gebied kon trekken. Daarvoor kwam het regelmatig voor dat het dier werd overreden als het probeerde van gebied A naar gebied B te trekken.
Bewustwordingscampagne
Er werd ook flink ingezet op een bewustwordingscampagne. Veel mensen, vooral landeigenaren, hadden veel negatieve percepties over de Iberische lynx. Er werd daarom flink ingezet op meer kennis van dit dier bij bijvoorbeeld landeigenaren. Die hierdoor meer betrokken werden bij natuurbescherming en vervolgens vaak ruimte gaven aan de lynx op hun land.
Weggesleept van de poort van uitsterving
Door het succes van dit project, zijn de aantallen dieren dus flink gegroeid. Het heeft ertoe geleid dat dit dier niet langer wordt betiteld als ‘zwaar bedreigd’ op de Rode lijst van de IUCN. Hij wordt nu gezien als ‘bedreigd’. De Iberische lynx is dus letterlijk van de poorten van uitsterving weggesleept.
Lees het hele artikel hier.
Foto: LIFE06 NAT/E/000209/SOPEÑA Aixa