Afname van leefgebied en het conflict dat hierdoor ontstaat tussen mens en wildlife, zijn belangrijke factoren die bijdragen aan uitsterving van diersoorten. Dat werd recent wederom onderstreept door een onderzoek uitgevoerd door WNF en UNEP. Zeker roofdieren worden vaak gedood in dit conflict omdat ze worden gezien als gevaarlijk voor mens en vee. Natuurbeschermers breken het hoofd hoe dit conflict te verminderen. Vaak wordt hierbij voorbij gegaan aan eeuwenoude tradities en geloven. Die kunnen soms echter helpen om dit probleem te verkleinen. Dat wordt o.a. duidelijk in een recente studie uitgevoerd door WCS India. Zij publiceerden een onderzoek waarin het draait om de Warli stam (Maharashtra, India) die Waghoba aanbidden. Waghoba is een luipaard/tijger God. En dit geloof heeft, aldus de onderzoekers, ervoor gezorgd dat deze stam bereid is samen te leven met dieren zoals luipaarden. Waardoor er meer tolerantie is naar dit dier en ze dus minder snel gedood worden.
De onderzoekers hebben maar liefst 150 gedenkplaatsen zoals tempels ontdekt in het gebied waar Warlis leven. Warlis geloven dat Waghoba hen beschermd tegen de negatieve gevolgen die het leven met dieren zoals luipaarden ook geven. Warlis moeten dan wel met respect omgaan met de natuur en specifieke rituelen uitvoeren, vooral tijdens het jaarlijkse festival van Waghbaras.
Het nut voor natuurbescherming
De onderzoekers stellen in hun studie dat het geloof van stammen vaak kan helpen om het mens/dier conflict te verminderen. En dat er daarom meer aandacht voor zou moeten zijn in bijvoorbeeld natuurbescherming. In dit geval roepen ze de overheid van India die verantwoordelijk is voor wildlife op, om ook rekening te houden met de cultuur van stammen in India.
Foto: de onderzoekers hebben meer dan 150 gedenkplaatsen voor Waghoba geïdentificeerd. Copyright foto: Ramya Nair.