De officiële doelstelling van stichting SPOTS is de bescherming van wilde katachtigen in hun natuurlijke leefgebied. Omdat er maar liefst 40 wilde kattensoorten zijn, is het teveel om ons voor hen allemaal structureel in te zetten. Vandaar dat onze focusdieren de cheeta, luipaard en leeuw zijn. Voor deze dieren voeren wij een actieve lobby en ondersteunen wij projecten die zich voor deze dieren inzetten. Omdat alle wilde katten echter onder druk staan, willen we al heel lang ook iets doen voor de overige kattensoorten. En dit jaar, 2021, zijn we daar dan mee begonnen.
Vanaf nu zullen we elk jaar, naast onze focusdieren, ook actief aandacht vragen voor een kleinere, vaak onbekendere, kattensoort. We zullen dat jaar dan ook een project ondersteunen dat zich voor die kat inzet. Dit jaar staat de Manul (Pallas kat) centraal en ondersteunen wij het Daursky Biosphere Nature Reserve in Rusland, op de grens met Mongolië. Hier leeft een belangrijke groep Manuls.
Donatie voor boek over Manul Dasha
Tot op heden (begin augustus) hebben wij EUR 2490,- voor dit project opgehaald. Inmiddels hebben wij de eerste donatie van EUR 1500,- overgemaakt naar het project. Dat zal ingezet worden voor de publicatie van het boek ‘Dasha’ (zie foto). Zij werd als kitten opgevangen door het project en later uitgeplaatst in het wild. Haar verhaal is de wereld over gegaan en heeft vele harten, zeker in Rusland, veroverd. Haar verhaal is inspirerend maar vooral ook geeft het inzichten in het leven van een Manul. Het boek zal o.a. verspreid worden op scholen en bibliotheken.
Eerste resultaten cameratrap onderzoek
Het project heeft inmiddels ook de eerste resultaten van hun grootse cameratrap onderzoek in het Reserve gepubliceerd. Dit onderzoek begon in 2019 en loopt door tot eind dit jaar. Ook dit wordt door SPOTS ondersteund; wij sponsoren cameratraps. Er zijn ontzettend veel filmpjes en foto’s vrijgekomen die o.a. te zien zijn op de Facebook pagina van Living Steppe. Bekend op social media werd de ‘Shaggy’ familie bestaande uit een vrouwtjes Manul (Mokhnataya genoemd) en haar kittens. Mokhnataya leidde haar kittens steevast langs de cameratraps waardoor er veel foto’s en filmpjes van dit gezin, met opgroeiende kittens, werd vastgelegd. Op ons YouTube kanaal is een mooi filmpje van deze inmiddels bekende familie te zien. Het leidde ook tot een brochure ‘a ghost in the steppe’, die weer wordt gebruikt in educatie naar boeren, herders en kinderen.
De analyse van de cameratrap beelden maakte ook duidelijk dat 2020 en 2021 moeilijke tijden waren voor de Manuls in dit gebied; er waren slechts een paar vrouwtjes die kittens voortbrachten. Lees hier de gehele update over dit project en wat wij als SPOTS doen om dit project te ondersteunen.
Helpt u de Manul ook? Doe dan een eenmalige gift via deze link. Hier kunt u specifiek aangeven dat u doneert voor de Manul en houden wij u met regelmaat op de hoogte middels updates.
Foto: Manul Dasha als kitten. Ze is inmiddels uitgeplaatst in het wild. Copyright foto: Living Steppe.