Antrax of miltvuur is een zoönose die wordt veroorzaakt door de miltvuurbacterie Bacillus anthracis. Vooral in grote delen van Afrika komt miltvuur nog veel voor maar het is voor het eerst, zover bekend, dat het nu gesignaleerd is in een wild dier in de Namibwoestijn (Namibië). Hierdoor zijn zeer waarschijnlijk drie cheeta’s gestorven, 24 uur nadat zij zich tegoed deden aan een zebra die positief getest werd op antrax. Het werd recent bekend gemaakt en uitgebreid gepubliceerd door het Leibniz-IZW Cheetah Research Project.
Dit onderzoeksproject voert in opdracht van de Regering van Namibië een onderzoek uit naar de aantallen cheeta’s in dit land. We berichtten daar al eerder over. Ze maken hierbij o.a. gebruik van GPS collars. Ook een drietal cheeta’s, die samenleefden in een coalitie, werden verdoofd waarbij 1 dier voorzien werd van zo’n collar. De dieren werden met regelmaat gevolgd, in dit geval middels reguliere vluchten boven de Namibwoestijn. Tijdens zo’n tocht troffen ze de cheeta met collar dood aan. Bij een nader onderzoek op de grond werden ook de twee andere cheeta’s dood aangetroffen.
Door de eerdere posities van de collars te downloaden, konden de onderzoekers achterhalen dat het drietal gedurende langere tijd op 1 bepaalde plek was geweest. Daar aangekomen troffen ze de overblijfselen van een zebra aan. Zeer waarschijnlijk hebben de cheeta’s hier dus het dier gedood en vervolgens gegeten. Onderzoek bij het zebra toonde aan dat dit dier geïnfecteerd was door de miltvuurbacterie Bacillus anthracis, het eerste bekende geval in wildleven in dit gebied. De onderzoekers gaan ervan uit dat dit tot de dood van de drie cheeta’s heeft geleid.
Als het inderdaad zo is dat antrax actief is in het wildleven in dit gebied, kan dit grote gevolgen hebben voor dieren zoals cheeta’s.
Lees het hele artikel hier.
Copyright foto: Evert Doorn.